Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2020
Αμφίρροπο το αποτέλεσμα, με τον Τραμπ να προσφεύγει στα δικαστήρια

Χωρίς να έχει καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων, και των επιστολικών, ο Μπάιντεν προηγείται στους εκλέκτορες

Και οι δύο υποψήφιοι Τραμπ και Μπάιντεν εμφανίζονται ως νικητές

Copyright 2020 The Associated

Και οι δύο υποψήφιοι Τραμπ και Μπάιντεν εμφανίζονται ως νικητές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με χαρακτηριστικό το ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 67%, συμπεριλαμβανομένων των 102.000.000 που ψήφισαν πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο, ενώ ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τα 150.000.000.

Ωστόσο, το κλίμα σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης που χαρακτήρισε και την προεκλογική αντιπαράθεση τροφοδότησε από νωρίς χτες το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προεξόφλησε ότι νίκησε στις εκλογές δίχως καν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης ψήφων σε πολιτείες - κλειδιά. Απαντώντας εμμέσως στην πρότερη δήλωση του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχω κερδίσει όταν θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι», ο Τραμπ υποστήριξε πως κατόρθωσε «μεγάλη νίκη». Απείλησε μάλιστα ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση κυρίως επιστολικών ψήφων που καταφθάνουν σε εκλογικά τμήματα ορισμένων πολιτειών μετά τις 3 Νοέμβρη (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Καρολίνας, που δέχτηκε να αποστέλλονται επιστολικές ψήφοι έως και 9 μέρες μετά τη μέρα των εκλογών, δηλαδή στις 12 Νοέμβρη). Ο Τραμπ ανέφερε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έθνους μας. Θέλουμε ο νόμος να χρησιμοποιείται με αρμόζοντα τρόπο. Ετσι θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Θέλουμε να σταματήσει κάθε ψηφοφορία», ζητώντας να μην καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι.

Με τον φόβο επεισοδίων σε πολλές πόλεις, τα μαγαζιά έχουν θωρακίσει τις προθήκες τους, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που δείχνει το αμφίρροπο αποτέλεσμα

Invision

Με τον φόβο επεισοδίων σε πολλές πόλεις, τα μαγαζιά έχουν θωρακίσει τις προθήκες τους, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που δείχνει το αμφίρροπο αποτέλεσμα
Πάντως, ο Μπάιντεν σε δήλωσή του αργά το βράδυ ξαναβγήκε να δηλώσει την πίστη του στη νίκη, σε μια «ιστορική μέρα», όπως είπε, με τη συμμετοχή να φτάνει τα 150 εκατ. Μίλησε για νίκη στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και ότι ευελπιστεί για την Πενσιλβάνια. Επίσης, έκανε έκκληση ενότητας και ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν» και ότι «θα είναι Πρόεδρος όλων των Αμερικανών».

Μάχη ψήφο την ψήφο

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως δείξει πως είχε εξασφαλίσει τη σημαντική πολιτεία της Φλόριντα αλλά και πως είχε καταφέρει σημαντικό προβάδισμα στις πολιτείες Οχάιο και Τέξας. Εως αργά χτες βράδυ προηγούνταν στις πολιτείες Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα (αν και υπολείπεται η καταμέτρηση εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων).

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, είχε εξασφαλίσει από νωρίς την Αριζόνα, που το 2016 είχε ψηφίσει τον Τραμπ. Προηγούνταν με ισχνή διαφορά στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Νεβάδα. Η μικρή αυτή νίκη θεωρήθηκε πως αυξάνει τις πιθανότητες ώστε να φθάσει τις 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων (είναι συνολικά 583 και εκλέγουν τον επόμενο Πρόεδρο). Σε κάθε περίπτωση, έως τις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εξασφαλίσει 213 εκλέκτορες και πάνω από 67,1 εκατ. ψήφους και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν 237 εκλέκτορες και τουλάχιστον 70,2 εκατ. ψήφους.

Αργότερα χτες βράδυ το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου Τραμπ έδειξε να προωθεί τα σχέδια για προσφυγή στα δικαστήρια σε πολιτείες με διαφορά περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ο επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου, Μπιλ Στέπιεν, δήλωσε πως οι δικηγόροι του Αμερικανού Προέδρου ετοιμάζουν ήδη τη σχετική διαδικασία.

Στην πολιτεία του Ουισκόνσιν όπου εμφανίστηκε να επικρατεί ο Μπάιντεν το επιτελείο κατέθεσε αίτημα για επανακαταμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί (που είχαν πλειοψηφία 212 έναντι 197 Ρεπουμπλικάνων στην προηγούμενη σύνθεση) για να συνεχίσουν να την ελέγχουν θα πρέπει να εκλέξουν τουλάχιστον 218.

Σύμφωνα με τους «New York Times» έως τις 8.15 μ.μ. χτες (ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 196 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 185 έδρες.

Την ίδια ώρα, στη 100μελή Γερουσία (στην προηγούμενη σύνθεση της οποίας υπερτερούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι) οι Δημοκρατικοί είχαν 47 γερουσιαστές και επίσης 47 οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και μετεκλογικής έντασης δεν έλειψαν χτες βράδυ ορισμένα επεισόδια και τραυματισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε «θωρακιστεί» περιμετρικά με ένα νέο φράχτη.

Ενδιαφέρον είχαν κάποιες χαρακτηριστικές αντιδράσεις αμερικανικών αστικών ΜΜΕ.

Ο γνωστός παρουσιαστής του CNN Τζον Μπέρμαν είπε χτες το μεσημέρι πως «δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ». Το δίκτυο NBC News παρενέβη στη διάρκεια δηλώσεων του Τραμπ περί «νίκης» τονίζοντας πως υπήρχαν ψευδή στοιχεία και ανακρίβειες καθώς κανείς δεν μπορεί να δηλώσει νικητής δίχως την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων. Το δίκτυο (αγαπητό στον Πρόεδρο Τραμπ) «Fox News» επισήμανε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτη και ο Πρόεδρος Τραμπ μόλις έριξε (σ.σ. με τις μετεκλογικές δηλώσεις περί νίκης) αναμμένο σπίρτο».

Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων

Μια ορισμένη εικόνα για τα «κριτήρια» με τα οποία ψήφισαν οι ψηφοφόροι δίνουν ορισμένα αμερικανικά μέσα με δημοσκοπήσεις (exit polls) που παρήγγειλαν (ωστόσο με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των πρόωρων και επιστολικών ψήφων τα στοιχεία αυτά έχουν σχετική σημασία). Το CNN αναφέρει ότι ως πρώτο κριτήριο που καθόρισε την ψήφο ήταν η οικονομία, με 34%, ακολούθησε με 21% η αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και η πανδημία με 18%, ενώ οι πολιτικές για τα ζητήματα εγκληματικότητας και γενικότερα για την υγειονομική περίθαλψη ακολουθούν, με 11% αμφότερες.

Για το «δημογραφικό» αποτύπωμα το «Sky News» (news.sky.com) καταγράφει τις προτιμήσεις για τους δύο βασικούς υποψηφίους. Ετσι, σε σχέση με το φύλο, το 56% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν ήταν γυναίκες ενώ του Τραμπ το 51%.

Το 87% των Αφροαμερικανών ψήφισε Μπάιντεν και το 12% Τραμπ (το υπόλοιπο δηλώνει άλλη επιλογή).

Το 65% των Ισπανόφωνων ψήφισε Μπάιντεν και το 32% Τραμπ.

Το 63% των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών ψήφισε Μπάιντεν και το 31% Τραμπ.

Το 56% των λευκών ψήφισε Τραμπ και το 42% Μπάιντεν.

Οι νεαροί ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ως 29 ετών, ψήφισαν κατά 61% Μπάιντεν και κατά 35% Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι ηλικίας από 30 ως 44 ψήφισαν κατά 52% Μπάιντεν και κατά 45% Τραμπ.

Οι ψηφοφόροι ηλικίας από 45 ως 64 ψήφισαν κατά 50% Μπάιντεν και κατά 49% Τραμπ.

Σε σχέση με αστικά κέντρα και περιφέρεια, το 60% των ψηφοφόρων σε μεγαλουπόλεις ψήφισε Μπάιντεν και το 37% Τραμπ. Μεγαλύτερη απήχηση είχε ο Πρόεδρος Τραμπ σε αγροτικές περιοχές και περιφέρεια, όπου τον ψήφισε το 53% ενώ τον Μπάιντεν ψήφισε το 45%.

Επίσης, οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ψήφισαν για πρώτη φορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ