Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Το Εργατικό Κέντρο μπορεί να γίνει όπλο των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
Την Κυριακή 25 Οκτώβρη, 59 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σωματείων με την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων ανέλαβαν την ευθύνη της λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ), ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο και όπλο της εργατικής τάξης στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της.

Από το Γενάρη του 2019, με πραξικοπηματικό τρόπο οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΚ αρνούνται, με διάφορες προφάσεις, την πραγματοποίηση εκλογών. Αρχικά επιχείρησαν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων, τους οποίους αποκάλυψαν τα ταξικά σωματεία, με αποτέλεσμα 19 από αυτούς να ακυρωθούν μετά από δικαστική προσφυγή. Στη συνέχεια μεθόδευσαν το διορισμό προσωρινής διοίκησης, που από το Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα εμποδίζει την πραγματοποίηση συνεδρίου με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, επικαλούμενη καταχρηστικά τις παρατάσεις που δίνονται, λόγω πανδημίας, στη θητεία εκλεγμένων διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στα μέσα Σεπτέμβρη, σε επιστολή τους προς τη διορισμένη διοίκηση του ΕΚΚ, 57 αντιπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων απαίτησαν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων για τη διεξαγωγή συνεδρίου και αρχαιρεσιών του Εργατικού Κέντρου. Εισέπραξαν για άλλη μια φορά την άρνηση από τη διορισμένη διοίκηση, που αντιστρατεύεται τη βούληση των εργαζομένων και καταπατά το καταστατικό και τις δικαστικές αποφάσεις.

Απέναντι σε αυτήν τη διαλυτική κατάσταση, η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων του ΕΚΚ στις 25 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή των 2/3 του σώματος, εκφράζει τη θέληση των εργαζομένων του νησιού να ξεπεραστεί το εμπόδιο της «κλίκας» των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με χτύπημα στο 8ωρο, στο μισθό και στο απεργιακό δικαίωμα, οργάνωση κινητοποίησης στις 2 Νοέμβρη για μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στο νησί στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και αλλού.

Η υπερψήφιση των αποφάσεων από αντιπροσώπους σωματείων που είχαν παραπλανηθεί και πιεστεί από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να επιδείξουν ανοχή στις πρακτικές του, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τίμιοι συνδικαλιστές που δεν συναινούν στην παράλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, στη συνθηκολόγησή του μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση και επίμονη αποκάλυψη του εργατοπατερισμού

Χρόνια τώρα, η ηγεσία του εργατοπατερισμού έστηνε και στην Κέρκυρα σωματεία - σφραγίδες για παραγωγή αντιπροσώπων, «διενεργούσε» αρχαιρεσίες που δεν τις έβλεπαν ούτε αυτοί που ψήφιζαν, ενώ σωματεία που είχαν αναφορά στον κλάδο τους, με την παρέμβασή της τα έστελνε ουσιαστικά στην αγκαλιά της εργοδοσίας. Με πείσμα, κόντρα σε όσα προβλέπουν τα καταστατικά του ΕΚΚ και των σωματείων, κόντρα και σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις, διατηρούσε συνταξιούχους αντιπροσώπους, επιδιδόταν σε μηχανορραφίες ώστε να κρατά σφιχτά τις καλοταϊσμένες καρέκλες της πλειοψηφίας. Ολες αυτές τις παγαποντιές βέβαια δεν τις επινόησαν από μόνοι τους, αλλά με την καθοδήγηση και τη συμβολή των πολύπειρων εργατοπατέρων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Χρειάστηκε επίμονη προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων, δουλειά μυρμηγκιού, για να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία που αποκάλυψαν αυτά τα έργα και τις ημέρες τους, απογυμνώνοντάς τους στα μάτια της εργατικής τάξης του νησιού.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του εργατοπατερισμού, εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του Τουρισμού, όλα αυτά τα χρόνια, επέβαλε το κτίριο του Εργατικού Κέντρου να δουλεύει με ωράριο καταστημάτων, κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες! Υπονομεύουν την οργάνωση συγκεντρώσεων, με στόχο να καλλιεργήσουν απογοήτευση ακόμα και στον πιο αισιόδοξο εργαζόμενο, αμφισβητούν και προβοκάρουν την απεργία ως μορφή πάλης. Οι ανακοινώσεις τους περιορίζονται κυρίως στο χτύπημα ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών, μπας και κρύψουν τη σαπίλα και το χάος που τους χωρίζει από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ο παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά ώστε αυτές οι δυνάμεις να πιεστούν, να αδυνατίσουν, να οδηγηθούν σε σπασμωδικές κινήσεις και λάθη, να υποστούν ρήγματα, είναι η συσπείρωση εργαζομένων μέσα από μια πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα. Τα ταξικά σωματεία με επιμονή οργάνωσαν όλα αυτά τα χρόνια αγώνες σε χώρους δουλειάς, με δίκαια αιτήματα και στόχους, χωρίς να υποκλίνονται σε δυσκολίες.

Το Εργατικό Κέντρο δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο «κλειδωμένο». Σε κάθε ευκαιρία οι εργαζόμενοι πλημμυρίζουν το χώρο, χαλώντας τη «σούπα» των εργοδοτικών. Τα λαϊκά μαθήματα δίνουν ζωντάνια και φρεσκάδα στα γραφεία των σωματείων, οι ατασθαλίες πλέον δεν μπορούν να γίνονται με τόση κυνικότητα. Αναγκάστηκαν τα τσιράκια της εργοδοσίας να μετακομίσουν στο μέγαρο της αστυνομίας για να μαγειρέψουν τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Πυροσβεστών...

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δείχνει τι κίνημα χρειάζεται σήμερα

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση από τη μια διασφαλίζει τα αμύθητα κέρδη του κεφαλαίου στον Τουρισμό και στις Μεταφορές, επιβάλλοντας υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο και θέτοντας την υγεία του λαού σε κίνδυνο. Και από την άλλη έχει καταδικάσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό και αλλού, ενώ μοιράζει χαρτζιλίκια στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού που βρέθηκαν σε αναστολή.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, το μεγαλύτερο σωματείο του νησιού, δεν τα «δίπλωσε», δεν κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να πληρώσουν ξανά σε βάρος των δικαιωμάτων τους τα κέρδη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Αντίθετα, μπήκε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πραγματοποιώντας τις μαζικότερες και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του κλάδου τις οποίες έχει δει το νησί.

Με υποδειγματική οργάνωση της δουλειάς του, οξύνοντας ταυτόχρονα την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ενισχύει τις οργανωμένες δυνάμεις του με 10 επιχειρησιακά σωματεία, με διπλασιασμό των αντιπροσώπων του στις τελευταίες αρχαιρεσίες, όσο κι αν προσπάθησε η ξεπουλημένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, ανεπιτυχώς, να ανακόψει αυτήν την ενίσχυση.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρωτοστάτησε και καθοδήγησε τον αγώνα των εργαζομένων σε δύσκολους και πρωτόγνωρους χώρους. Αναμετρήθηκε με την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες, με τον μακροχρόνιο αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κέρκυρας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αλλεπάλληλες απεργίες στο Καζίνο. Εδωσε σκληρές μάχες απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ την περίοδο της καραντίνας, επιβάλλοντας με τη δράση του μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δίνει μάχη μαζί με τις καθαρίστριες των σχολείων, χέρι χέρι με γονείς και εκπαιδευτικούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία. Η δραστηριότητά του αυτή αποκρυσταλλώθηκε με σημαντική αύξηση σε ψήφους εργαζομένων στις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, σταθερά στο πλάι των συναδέλφων όταν χτίζονταν ξενοδοχεία - μεγαθήρια, όπως το «Mira Mare» και το «Ιkos», στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, πρωτοστάτησε για αξιοπρεπή μεροκάματα και μέτρα προστασίας, με απεργιακές κινητοποιήσεις έσπασε τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

Σε αυτήν τη φάση, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προσωρινά είναι στα χέρια της γνωστής ομάδας εργοδοτικών συνδικαλιστών του νησιού, οι οποίοι επιδιώκουν να παραλύσουν τη δράση και το συντονισμό των εργατικών σωματείων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική φάση δοκιμάζονται με βίαιο τρόπο η υγεία και η επιβίωση του λαού. Με αφορμή την πανδημία, ήδη πολλά δικαιώματα έχουν μπει στη μέγγενη, η εργατική - λαϊκή κατοικία βγαίνει στο σφυρί, η καταστολή και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο, μπαίνουν στα σκαριά οι χειρότερες «ανατροπές του αιώνα».

Για όλα τα παραπάνω, αυτοί οι εργοδοτικοί στρουθοκάμηλοι έχουν θρονιαστεί στις καρέκλες τους, αρνούμενοι να κάνουν αρχαιρεσίες, έχοντας καταχραστεί πλήρως την ΠΝΠ για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών την περίοδο της πανδημίας. Ξεπληρώνουν συμβόλαια στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία για να επιμηκύνουν τη θλιβερή θητεία τους.

Με τις υποδειγματικές αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπάλληλων, με τη συμμετοχή 2.000 και πλέον εργαζομένων, πέφτουν στο κενό τα υποκριτικά επιχειρήματα ότι τόσο καιρό ανέβαλαν το συνέδριο του ΕΚΚ δήθεν για προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό.

Τα εργατικά σωματεία, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργαζόμενος που ανησυχεί για το μέλλον του και της οικογένειάς του, τώρα πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Μπορούμε να δρομολογήσουμε εξελίξεις. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων πρέπει να φτάσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χωριό και γειτονιά. Να μετρήσουμε δεκάδες αποφάσεις απεργιακού ξεσηκωμού όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το αντεργατικό της νομοσχέδιο. Να βάλουμε «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», να διεκδικήσουμε το δίκιο που μας ανήκει. Εχουμε πείρα, έχουμε εμπιστοσύνη στην τάξη μας.


Γιάννης ΛΑΣΘΙΩΤΑΚΗΣ
Γραμματέας του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Κέρκυρας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ