Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Υποκρισίας το ανάγνωσμα για την πανδημία

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης με επίκεντρο την πανδημία έγινε χτες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας αυτό το διάστημα στον οργανισμό.

Απευθύνοντας εκεί χαιρετισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως στόχο από την κρίση να «παραμείνουν προστατευμένες και ιερές» οι «αξίες» των καπιταλιστών, αλλά και να προωθηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές για τα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας, αλλά και η αντιμετώπιση «προκλήσεων» που περιλαμβάνουν «την αναπόφευκτη ανάδυση νέων ανισοτήτων, την αντιμετώπιση νέων ρηγμάτων που θα προκύψουν στις κοινωνίες μας. Την παραγωγή αλλά και τη δίκαιη διανομή του νέου πλούτου. Και τη λειτουργία των κρατών με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο, μέσα σε ένα περιβάλλον διασυνοριακής συνεργασίας».

Στο μεταξύ, η υποκρισία ξεχειλίζει στο κείμενο της «Διακήρυξης της Αθήνας», που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο, όπου οι υπεύθυνοι για τα δεινά των λαών χύνουν κροκοδείλια δάκρυα επειδή «η υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες σε πολλές κοινωνικές ομάδες», εκφράζουν «απεριόριστη ευγνωμοσύνη» και άλλα παχιά λόγια για τους «επαγγελματίες Υγείας, εργαζόμενους και εθελοντές», αυτούς που αφήνουν «γυμνούς» με την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και τα τεράστια κενά. Την ώρα δε που με πρόσχημα την πανδημία προωθούνται νέα αντιδημοκρατικά μέτρα και απαγορεύσεις, ζητάνε αυτά... «να συμμορφώνονται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις, να επανεξετάζονται συνεχώς» και «να υπάρχει κοινοβουλευτική εποπτεία».

Τέλος, ανακοινώθηκε η ίδρυση «Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη», στο φόντο του ξαναγραψίματος της Ιστορίας που προωθείται.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org