Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η εκρηκτική κατάσταση ξεσκεπάζει το κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ»

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε», ισχυρίστηκε προκλητικά χτες ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά την κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό, την ώρα που η καραμέλα της κυβέρνησης περί «ενισχυμένου, θωρακισμένου και έτοιμου ΕΣΥ» καταρρέει με πάταγο μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι συνεχείς καταγγελίες των υγειονομικών αποκαλύπτουν συστηματικά τις τεράστιες ελλείψεις, την απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών, την εκ νέου μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «σύστημα της μίας νόσου», σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, καθώς και το γεγονός ότι η χρόνια πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης συνεχίζεται και μέσα στην πανδημία, με «μπαλώματα» και ανακύκλωση προσωπικού και κλινών, με το μικρότερο δυνατό «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Ακραία πίεση στις δομές Υγείας στα Γιάννενα

«Οι ευθύνες για την ακραία πίεση που δέχονται οι δομές Υγείας στα Γιάννενα με επίκεντρο το ΠΓΝΙ είναι τεράστιες και γίνονται ορατές σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού της Ηπείρου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ).

Στο φόντο της σημερινής μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, με τη μετατροπή βιομηχανιών τροφίμων σε εστίες υπερμετάδοσης, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι στο εξάμηνο που προηγήθηκε«δεν προστέθηκε τίποτα νέο στις δομές Υγείας των Ιωαννίνων, παρά μόνο τα κοντέινερ έξω από τα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ με καθυστέρηση 3 μηνών, χωρίς επάρκεια παθολόγων και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και χωρίς τη δυνατότητα φιλοξενίας κρεβατιών για τους πιο βαριά πάσχοντες».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει τον κίνδυνο να μετατραπεί το ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μίας νόσου: Ηδη η 6η ΥΠΕ έδωσε εντολή να ανοίξει 4η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στο νοσοκομείο, αναστέλλοντας τις λειτουργίες τριών κλινικών που συστεγάζονται (Δερματολογική, Ενδοκρινολογική και Ρευματολογική) και «χωρίς καμία τεχνική προδιαγραφή ασφάλειας, με το ήδη υπάρχον προσωπικό».

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ζητήθηκε η μετατροπή των 50 κλινών της Παθολογικής Κλινικής του σε κλίνες Covid,«προτάσσοντας την επικίνδυνη προοπτική να αναστείλει η Παθολογική Κλινική τη λειτουργία της».

Ηδη στα δύο νοσοκομεία 25 υγειονομικοί νόσησαν, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα «γίνονται λάστιχο ανάλογα με την έλλειψη προσωπικού, τις αντοχές των νοσοκομείων και της οικονομίας».

Αλλεπάλληλα κρούσματα εντός των νοσοκομείων

Για τον ίδιο λόγο αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε εργαζόμενους αλλά και ασκούμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Στα δεκάδες κρούσματα σε «Αττικόν», ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Θεαγένειο κ.α., που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες, προστίθενται κρούσματα στο ΠΑΓΝΗ. Φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής διαγνώστηκε με Covid-19 λίγες μέρες πριν, ενώ έκανε πρακτική άσκηση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική. Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Yγειονομικών» ΠΑΓΝΗ, σε καραντίνα τέθηκαν μόνο κάποιοι συμφοιτητές της, κάποιοι από τους οποίους έκαναν άσκηση στην Ψυχιατρική μέχρι τη μέρα της ιχνηλάτησης, αλλά «δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής (που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα)».

Τοπικά δημοσιεύματα επίσης αναφέρουν ότι θετικός διαγνώστηκε και ένας γιατρός στο ΠΑΓΝΗ.

Επιπλέον, στο πλήθος κρουσμάτων που διαγνώστηκαν τις τελευταίες μέρες σε υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προστέθηκαν τη Δευτέρα και 6 ακόμα εργαζόμενοι στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Σοβαρές ελλείψεις ορθοπαιδικών στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στο Παίδων Πεντέλης

Την ίδια ώρα, τεράστια προβλήματα προκαλεί στην αντιμετώπιση όλων των ασθενειών η συνεχιζόμενη πολιτική των «μπαλωμάτων».

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, η μετακίνηση ενός ακόμη επικουρικού ορθοπαιδικού εδώ και 8 μήνες, στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, επιδείνωσε την ήδη οριακή λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής, του Χειρουργείου, του Τμήματος Επειγόντων και του Τακτικού Ορθοπαιδικού Ιατρείου. Μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος ιατρός στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου, που θα έδινε μία ανάσα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η Ορθοπαιδική Κλινική και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι γιατροί του νοσοκομείου. Σήμερα η κάλυψη όλων των παραπάνω τμημάτων γίνεται από έναν μόνιμο ορθοπαιδικό και δύο επικουρικούς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε μετά βαΐων και κλάδων το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας, ωστόσο και τότε και τώρα πάνω από το 70% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές.

Αντίστοιχα, στο ΓΝ Παίδων Πεντέλης, από την Πέμπτη 14/10 η Ορθοπαιδική Κλινική αδυνατεί να εφημερεύσει στις ανοιχτές εφημερίες του νοσοκομείου, καθώς πλέον μένει με δύο μόνο γιατρούς, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας συνταξιοδοτείται στα τέλη του χρόνου. Επισημαίνεται ότι η Ορθοπαιδική Κλινική, πέρα από την αντιμετώπιση του παιδικού τραύματος, εκτελεί και επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στο νοσοκομείο προκύπτει ανάλογο θέμα, καθώς το προηγούμενο διάστημα τα εργαστήρια δεν λειτουργούσαν μετά τις 9 στις ανοιχτές εφημερίες, λόγω των ελλείψεων, ενώ το ίδιο συνέβη και με την ΩΡΛ Κλινική», σημειώνει η ΔΑΣ Εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης. Και προσθέτει: «Στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί ανάλογο θέμα σε τμήματα, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και της συνταξιοδότησης γιατρών του νοσοκομείου (όπως στη Νευρολογική Κλινική, που παρακολουθεί και χρόνια περιστατικά)».

Και αλωνίζουν οι εργολάβοι...

«Πακέτο» με την πολιτική που διαμορφώνει όλη αυτή την εκρηκτική κατάσταση πηγαίνει και η στήριξη της κερδοφορίας ιδιωτών, εργολάβων κ.ά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης να ανατεθεί εκ νέου η καθαριότητα σε εργολάβο. Το σωματείο απαιτεί αύξηση των εργαζομένων στην καθαριότητα, άμεση ενίσχυση του προσωπικού από τη λίστα του επικουρικού προσωπικού και να σταματήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω εργολάβου. Τα αιτήματα αυτά έθεσε και στη συνάντηση που είχε με τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή, τη μέρα της κινητοποίησης του προσωπικού καθαριότητας. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε παρουσία μας ο βουλευτής με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για την πρόσληψη του προσωπικού από τον πίνακα επικουρικών». Την επομένη, ωστόσο, «το Συμβούλιο Διοίκησης του Νοσοκομείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις τεχνικές προδιαγραφές για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ