Από τη σύσκεψη στην Καλλιθέα |
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικός της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των κρουσμάτων στην Κάρυστο, που παρουσιάζει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Αφορμή στάθηκε η γνωστοποίηση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκ των οποίων το ένα αφορά εργαζόμενη στο νοσοκομείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
Με βάση τα παραπάνω, η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί μόνιμους διορισμούς στο Νοσοκομείο, πραγματοποίηση τεστ σε όλο το προσωπικό, όπως και δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό της περιοχής, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα σε χώρους δουλειάς. Επίσης, μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων, πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
Το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου έχει υποβληθεί μόνο μια φορά σε διαγνωστικό τεστ Covid-19 και αυτή το Μάη: Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που στηλίτευσαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες αντιπροσωπεία των ΚΟ Ωρωπού και Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χασιώτη, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού.
Μόνο τέσσερις είναι οι μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στο ΚΥ, ενώ λόγω των ελλείψεων και σε βοηθητικό προσωπικό, οι νοσηλευτές πολλές φορές εκτελούν και χρέη τραπεζοκόμου - μάγειρα.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απουσία συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ των εννιά δημοτικών κοινοτήτων με το ΚΥ, με αποτέλεσμα κάτοικοι που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, να μην μπορούν να το επισκεφτούν.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρχει καθημερινή οργανωμένη μεταφορά των υγειονομικών του Κέντρου Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του δήμου Ωρωπού, τόσο από και προς την Αθήνα όπως επίσης και προς τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος αυτό, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την επικουρική σχέση εργασίας, τους αποτρέπει ακόμα και να επιλέξουν να δηλώσουν ως πιθανό τόπο εργασίας το Καπανδρίτι.
Τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) του ΚΥ στις δημοτικές ενότητες του δήμου Ωρωπού, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Π.χ., το ΠΙ στα Κιούρκα λειτουργεί μία φορά κάθε δεύτερη βδομάδα, στον Αυλώνα μία φορά τη βδομάδα, ενώ στον Κάλαμο δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι ΚΟ επισήμαναν τη συνειδητή υποβάθμιση της ΠΦΥ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που υπαγορεύεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.
Σύσκεψη πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες και οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, με θέμα την προστασία του λαού εν μέσω πανδημίας. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Φερεντίνος, στέλεχος του ΚΚΕ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναδεικνύοντας «τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που ενώ πανηγυρίζει ότι όλα έγιναν έγκαιρα και σωστά, η περιβόητη θωράκιση του ΕΣΥ, 8 μήνες μετά την πανδημία, μετράει μόλις 4.000 προσλήψεις υγειονομικών σε αριθμό 30.000 κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία και αναμένεται, μέχρι τέλος του έτους, να έχουν προσληφθεί 1.381 γιατροί, την ώρα που τα κενά σε γιατρούς ξεπερνούν τις 6.500 πανελλαδικά». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «αυτές οι ελλείψεις είναι που έχουν μετατρέψει τα περισσότερα νοσοκομεία σε "μιας νόσου" και τη λειτουργία των ΜΕΘ με δανεικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων, όπως έγινε με τις πρόσφατα εγκαινιασμένες κλίνες στο "Σωτηρία"».