Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ
Υγειονομική βόμβα με ευθύνη της κυβέρνησης

Να παρθούν άμεσα μέτρα, ζητά η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, με αφορμή τα πολλά κρούσματα στο νησί

Σε υγειονομική βόμβα έχει μετατραπεί με ευθύνη της κυβέρνησης το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, κάτι που επιβεβαιώθηκε χτες κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, αφού αντί για μέτρα ακούστηκαν μόνο ευχολόγια για το τι πρέπει να γίνει. Επιπλέον, δόθηκε η εικόνα ότι οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Στη συγκεκριμένη δομή, όπως και σε άλλα σημεία στο νησί της Χίου, έχουν σημειωθεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Πριν από λίγες μέρες, σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφερόταν ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 719 ελέγχους και, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, 67 αιτούντες άσυλο ήταν θετικοί στον ιό. Αν συνυπολογιστούν οι δύο εργαζόμενοι στη δομή που είχαν βρεθεί θετικοί την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 69.

«Στην κατάσταση αυτή, για ακόμα μία φορά η δημοτική αρχή σιγοντάρει τα σχέδια της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου σχολιάζοντας δήλωση του δημάρχου, ο οποίος υποστήριξε την άποψη ότι πλέον στη Χίο είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κλειστή ελεγχόμενη δομή ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Σημειωτέον, η δήλωση έγινε μετά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη στο νησί.

Επικίνδυνη κατάσταση

Τεστ στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ
Τεστ στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ
«Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων της Χίου», απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, όπου τονίζει ότι «τα απανωτά κρούσματα στη Χίο, όπως στο Νοσοκομείο, στη ΒΙΑΛ, στην αστυνομία, στο δήμο, εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση για τους κατοίκους, με σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει ανεξέλεγκτη».

«Τώρα χρειάζεται άμεσα να πραγματοποιηθούν μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους χώρους, σε εργαζόμενους, κατοίκους, όσους είχαν σχέση με την εμφάνιση των κρουσμάτων», επισημαίνει η ΤΕ Χίου, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως η στελέχωση των δομών Υγείας στο νησί, πρώτα και κύρια στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, που επανειλημμένα στέλνει σήμα κινδύνου ότι έχει φτάσει στο όριο. Δεν παίρνει μέτρα για πλήρη στελέχωση των λιγοστών ΜΕΘ, για αποφασιστική δημιουργία και λειτουργία νέων. Εξακολουθεί την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες και με διαπιστωμένα νέα κρούσματα εντός της ΒΙΑΛ. Εξακολουθεί να κρατά τις σχολικές αίθουσες με 20 και 25 μαθητές, συνειδητά δεν μειώνει τον αριθμό ανά τάξη στους 15. Δεν προχωρά στην εύρεση νέων αιθουσών, στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού».

Το λουκέτο, υπογραμμίζει η ΤΕ Χίου, «δεν λύνει το πρόβλημα, όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής». Είναι πρόκληση ύστερα από όλα αυτά «η κυβέρνηση να εξακολουθεί να φορτώνει στην "ατομική ευθύνη" την έλλειψη κρατικής ευθύνης. Η απαραίτητη ευθύνη καθενός ξεχωριστά δεν σώζει από μόνη της την κατάσταση. Ο συνωστισμός μαθητών σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες σε πολλές περιπτώσεις, με ελάχιστες καθαρίστριες, η πολιτική του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, η έλλειψη τήρησης επαρκών μέτρων στους χώρους δουλειάς, που μετατρέπονται σε χώρους διασποράς του ιού, φανερώνουν την ανευθυνότητα αυτής της πολιτικής. Που βρίσκεται η ευθύνη του κράτους, την ώρα μάλιστα που κουνά το δάχτυλο στο λαό για "ανευθυνότητα"; Γιατί αδρανεί και αδιαφορεί η δημοτική αρχή;».

«Λογαριάζουν την υγεία και την προστασία της ως κόστος, την ίδια ώρα που δίνουν πακτωλό χρημάτων στους ιδιώτες της Υγείας, σε ιδιωτικές ΜΕΘ, σε εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, την ώρα που ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα», συνεχίζει η ΤΕ Χίου και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, πριν να είναι αργά!

Τώρα να απαιτήσουμε: Αμεση διενέργεια μαζικών τεστ σε αστυνομία, ΒΙΑΛ, Νοσοκομείο, ΟΤΑ και όπου υπάρχει ανάγκη. Δωρεάν προληπτικά τεστ για όλο το λαό. Κλείσιμο τώρα της ΒΙΑΛ, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και οργανωμένη μετακίνηση προς τις χώρες προορισμού τους. Κανένα νέο κέντρο κράτησης, ανοιχτό ή κλειστό. Εως 15 μαθητές ανά τμήμα. Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για περισσότερες σχολικές αίθουσες, με δημόσιους - δημοτικούς χώρους κ.λπ. Προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη σχολική καθαριότητα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Εξασφάλιση της αποφυγής συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις μετακινήσεις στα σχολεία. Αύξηση των μονάδων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο, με βάση την αναλογία σε κατοίκους, και λειτουργία τους με πλήρη στελέχωση, σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Πλήρη υιοθέτηση των αιτημάτων των υγειονομικών. Πλήρη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί, που βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνεται ο υγειονομικός αποκλεισμός της ΒΙΑΛ στη Χίο(2020-11-05 00:00:00.0)
Σε καραντίνα το ΚΥΤ στο Χαλκειός Χίου(2020-10-15 00:00:00.0)
Ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Λέσβο(2020-08-25 00:00:00.0)
Μέχρι και τις 15 Μάρτη γίνονταν μαζικές εξαγωγές διαγνωστικών τεστ(2020-04-08 00:00:00.0)
Η «ηρεμία πριν από την καταιγίδα»(2020-03-27 00:00:00.0)
Εξι τα σοβαρά κρούσματα στην Ελλάδα(2009-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ