Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Να φύγει η προτομή του συνεργάτη των Γερμανών από την κεντρική πλατεία

Να αντικατασταθεί η προτομή του συνεργάτη των Γερμανών ναζί - κατοχικού κοινοτάρχη Ιωάννη Μέρλα, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, με αυτή του ΕΑΜίτη πυροτεχνουργού Νίκου Κορωναίου, ο οποίος συνέβαλε στη μεγάλη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ για τη διάσωση της Στρατιωτικής Αποθήκης και της Ραδιοφωνίας, ζητούν οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ.

Με αφορμή τα 80 χρόνια που συμπληρώνονται από τον ιταλοελληνικό πόλεμο και την έναρξη της φασιστικής κατοχής στην Ελλάδα, οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού θυμίζουν την παραπάνω «ψηφίδα» από την ηρωική πάλη του λαού της Αθήνας, που ήταν μια ακόμα πράξη αντίστασης στην καταστροφική τακτική που ακολουθούσαν οι Γερμανοί αποχωρώντας τον Οκτώβρη του 1944, και ο ρόλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ήταν αποφασιστικός στο να τους χαλάσει τα σχέδια, όπως με τη θρυλική Μάχη της Ηλεκτρικής. Μια τέτοια μάχη δόθηκε και στους Αγ. Αναργύρους στις 12 Οκτώβρη, με καθοριστική τη συμβολή του Νίκου Κορωναίου. Οπως αναφέρουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ: «Αρχικά οι Γερμανοί, που βρίσκονταν σε αμαξοστοιχία που κινούνταν προς τους Αγίους Αναργύρους, σταμάτησαν στις Τρεις Γέφυρες και ανατίναξαν δυο μεταλλικές γέφυρες. Αμέσως μετά, το τρένο ξεκίνησε και σταμάτησε στη Στρατιωτική Αποθήκη. Οι Γερμανοί πυροδότησαν το φιτίλι και ξεκίνησαν και πάλι. Αστραπιαία η ομάδα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που είχε ορισθεί, μπήκε στη Στρατιωτική Αποθήκη και έκοψε τα φιτίλια, αποτρέποντας έτσι την ανατίναξη, που θα είχε ως συνέπεια την απώλεια ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές στις γύρω γειτονιές. Η ομάδα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ έφυγε κατόπιν με προορισμό τις εγκαταστάσεις της Ραδιοφωνίας στα Νέα Λιόσια, που είχαν παγιδευτεί επίσης για να ανατιναχθούν. Παρότι οι εκρήξεις δεν αποφεύχθηκαν, σώθηκε η μία εκ των δυο κεραιών και ο κεντρικός πομπός».

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κορωναίος μετά την Απελευθέρωση προσλήφθηκε για λίγο στη Ραδιοφωνία, μέχρι την απόλυσή του το 1946, λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ και της αντιστασιακής του δράσης.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος αναδεικνύουν ότι στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων υπάρχει η προτομή του Ιωάννη Μέρλα, κοινοτάρχη της τότε κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, διορισμένου αρχικά από τον Μεταξά, στη συνέχεια από τους Γερμανούς και έπειτα από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις, με τα γνωστά προφανώς κριτήρια...

Και θέτουν το ερώτημα: «Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών των δημοτών από το πρότυπο του συνεργάτη των Γερμανών Μέρλα; Γιατί αντί της δικής του προτομής δεν στήθηκε η προτομή του ΕΑΜίτη ήρωα πυροτεχνουργού Κορωναίου, ο οποίος έσωσε την πόλη, αποσυνδέοντας την παγίδευση του στρατιωτικού εργοστασίου, το οποίο ήταν γεμάτο εκρηκτικά;».

Με βάση τα παραπάνω οι ΚΟ του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η προτομή του Μέρλα δεν έχει θέση στην κεντρική πλατεία και ζητούν: «Στη θέση της να τοποθετηθεί η προτομή του ήρωα ΕΑΜίτη Νίκου Κορωναίου, ως μια ελάχιστη πράξη τιμής στον ηρωικό αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ