Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η ... «πλήρης ετοιμότητα» των νοσοκομείων

Χαρακτηριστικές καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία της Αθήνας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Μετακινήσεις προσωπικού, κλείσιμο κλινικών και τμημάτων, εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων και επικουρικών, ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ, μετατροπή νοσοκομείων και κλινικών σε δομές «μιας νόσου» συνθέτουν τον «έκτακτο σχεδιασμό» της κυβέρνησης και την ψευδεπίγραφη «πλήρη ετοιμότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας. Κι αν η πληρότητα της ΜΕΘ πιάνει ταβάνι μέσα σε μόλις λίγες μέρες, όλα όσα καταγγέλλουν σωματεία και εργαζόμενοι από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δείχνουν τη γύμνια που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει σήμερα καταγγελίες εργαζομένων σε νοσοκομεία αναφοράς και όχι μόνο, που αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.

Στη ΜΕΘ Covid-19 του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, εδώ και δύο μέρες δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό από τα 8, ενώ καλυμμένες είναι και οι 32 απλές κλίνες για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι, σε 3 εφημερίες με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων το νοσοκομείο θα κλείσει, επομένως η ανησυχία μεγαλώνει για την πιθανότητα ραγδαίας αύξησης.

Επικίνδυνη η μετατροπή των νοσοκομείων σε «μιας νόσου»

Στο «Σωτηρία» γίνονται δεκάδες εισαγωγές καθημερινά και ήδη τα περισσότερα τμήματα είναι σχεδόν γεμάτα. Η πρόσθεση κι άλλων κρεβατιών μεταφράζεται στη διαδοχική αρπαγή τεσσάρων (μέχρι τώρα) κλινικών (3 Πνευμονολογικές και μια Παθολογική) για τις ανάγκες του κορονοϊού, οι οποίες έχουν ήδη σχεδόν γεμίσει. Πολλά πνευμονολογικά περιστατικά πλην κορονοϊού μένουν ακάλυπτα και την ίδια στιγμή δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος πνευμονολόγος. Ελλείψεις υπάρχουν και σε εντατικολόγους σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, που μέχρι στιγμής καλύπτονται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό», μέχρι και χτες νοσηλευόταν σχεδόν το 1/5 του συνόλου των κρουσμάτων. Εδώ και μια βδομάδα έχουν κλείσει τα μισά χειρουργικά τραπέζια, η πληρότητα στη ΜΕΘ Covid-19 ξεπερνά το 80%, ενώ στη γενική ΜΕΘ από τα 20 κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 12 λόγω έλλειψης προσωπικού, με ό,τι αυτό σημαίνει για έκτακτα περιστατικά, όπως από τροχαία κ.ά. Και σαν να μην έφταναν οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική για να μπαλωθούν τα κενά, όπως και η αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων, τον Οκτώβρη αναμένονται δεκάδες απολύσεις επικουρικών. Για όλα τα παραπάνω, σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν στη 1.30 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο ΤΕΠ και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, μετά από απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποίησαν ειδικευόμενοι γιατροί.

Σε νοσοκομείο αναφοράς μετατρέπεται και το «Γεννηματάς» και ήδη οι Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου νοσηλεύουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτό των κλινών τους (κλίνες 25, νοσηλευόμενοι 80)! Μία σειρά από νοσοκομεία με τα οποία συνεφημερεύει έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές εφημερίες, λόγω του ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς, στρέφοντας έναν ικανό αριθμό περιστατικών στο συγκεκριμένο, που όπως φαίνεται ξεπερνάει τα όριά του. Γιατροί και νοσηλευτές σημειώνουν ότι η τεράστια εντατικοποίηση σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς ανάπαυση και ρεπό, δημιουργεί κινδύνους και για τους ίδιους και για τους ασθενείς. «Πόσο ασφαλές είναι οι γιατροί να υποχρεωθούν σε υπερεφημέρευση (όπως ήδη συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς); Πόσο ασφαλές είναι να δουλεύουμε χωρίς επαρκή εξοπλισμό, όταν σήμερα χρεωνόμαστε μία απλή χειρουργική μάσκα το εικοσιτετράωρο; Πόσο ασφαλές είναι να συνεχίζουμε να δουλεύουμε υποστελεχωμένοι κατά τη διάρκεια των γενικών εφημεριών, όπου θετικά και ύποπτα κρούσματα μπαίνουν στα ιατρεία μαζί με τα μη ύποπτα περιστατικά; Πόσο ασφαλές είναι να δουλεύουμε με τόσες ελλείψεις στο προσωπικό και όταν χρειαστεί κάποιος να βγει σε καραντίνα, να καταρρέει η λειτουργία ενός ολόκληρου τμήματος;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε επιστολή τους.

Εγκληματικές καθυστερήσεις στα τεστ και αδιανόητες ελλείψεις σε μέσα προστασίας

Την πρωτοφανή καθυστέρηση αποστολής των αποτελεσμάτων για τον Covid-19 στα νοσοκομεία, ως συνέπεια της έλλειψης αντιδραστηρίων, επισημαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Σημειώνει ότι παρά τις πολυήμερες καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων, υγειονομικοί που περιμένουν το αποτέλεσμα από το test δουλεύουν κανονικά, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που είναι θετικοί. Την ίδια ώρα, «οι εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά εργαστήρια έχουν εξουθενωθεί, η ανάγκη για τέστ αυξάνεται μαζικά, ιδίως με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και τα αντιδραστήρια τελειώνουν (...)», σημειώνει.

Στο Νοσοκομείο «Μεταξά», η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κλινικών (για κορονοϊό και μη) είναι ένα παραβάν! «Το προσωπικό των θαλάμων Covid καλύπτει και τις ανάγκες άλλων κλινικών, ενώ απογεύματα και νύχτα δουλεύει μονοβάρδια, γεγονός αδιανόητο, ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον σε κλινική Covid, όπου οι ασθενείς χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και το προσωπικό πρέπει να λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας. Το προσωπικό καθαριότητας καλείται να δουλέψει χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς καμία ενημέρωση ή εκπαίδευση. Η απογευματινή βάρδια, μάλιστα, μπορεί να κληθεί να καθαρίσει στην Covid και έπειτα να πάει και στο υπόλοιπο νοσοκομείο», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org