Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι εξωτερικές πιέσεις

ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, όπου χιλιάδες κόσμου στο Μινσκ και άλλες πόλεις απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και νέες εκλογές θεωρώντας νόθες τις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, 442 άτομα συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις της Κυριακής - περίπου οι μισοί στο Μινσκ - για παράβαση του νόμου κατά των μαζικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες εντός και εκτός της χώρας, με την παρέμβαση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία) για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της γειτονικής με τη Ρωσία χώρας.

Χτες, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μια εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κάλεσε την ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις ώστε να αναγκαστούν οι αρχές «να αρχίσουν διάλογο μαζί μας». Οι Πρόεδροι της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας θα ζητήσουν από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν ένα πακέτο υποστήριξης στη Λευκορωσία (π.χ. ευνοϊκό εμπορικό καθεστώς με την ΕΕ, ταξίδια χωρίς βίζα και υποστήριξη της υποψηφιότητάς της για τον ΠΟΕ), αν διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση της Τιχανόφσκαγια, την Παρασκευή, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου απηύθυνε μέσω βίντεο έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. Η συζήτηση είχε οργανωθεί από την ΕΕ.

«Το εύρος και η ωμότητα της βίας που ασκεί το καθεστώς παραβιάζουν κατάφωρα όλους τους διεθνείς κανόνες και την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Εθνη και η Λευκορωσία», είπε η Τιχανόφσκαγια και γι' αυτόν το λόγο «η διεθνής κοινότητα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Με αφορμή τα «ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά στην πραγματικότητα για να ασκηθούν πιέσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας, η ΕΕ ζήτησε «εις βάθος έρευνα» για τις κατηγορίες περί παραβιάσεων εις βάρος των διαδηλωτών στα κέντρα κράτησης και η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάλεσε το Συμβούλιο να ξεκινήσει έρευνα «χωρίς καθυστέρηση».

Το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ, που ενέκρινε το Συμβούλιο, απαιτεί - μεταξύ άλλων - από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να επιτραπεί επίσκεψη του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τη Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ