Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861 - 1865). Βεβαίως θα χρειαστούν ακόμα πολλές δεκαετίες ωσότου οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς συμπολίτες τους.

1940 Υπογράφεται μεταξύ της φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ. Στις 25/6/1941, τρεις μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», η Φινλανδία κήρυξε κι αυτή τον πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες χώρες του Αξονα.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

1947 Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των ΚΚ.

1949 Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1968 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.

1968 Με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1973 Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».

1980 Τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ, που θα διαρκέσει 8 χρόνια (έως τις 20/8/1988) και θα στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μαχητές και άμαχους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ