Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Σχέδιο για νέα διάσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Βερολίνο

Από το παζάρι που είχε ξαναγίνει για τη Λιβύη το Γενάρη στο Βερολίνο

(c) dpa/Pool

Από το παζάρι που είχε ξαναγίνει για τη Λιβύη το Γενάρη στο Βερολίνο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως διατηρεί η Γερμανία σε εξελίξεις που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού εδώ και 9 χρόνια, όπου συγκρούονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και συμμαχίες τους με αυτές της Ρωσίας και της Κίνας, για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης και τη γεωστρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι η γερμανική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα και στην ΕΕ, επιταχύνει τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της δεύτερης Διάσκεψης για τη Λιβύη, στις 5 Οκτώβρη, περίπου εννιά μήνες μετά την πρώτη, στις 19 Γενάρη, πενιχρά αποτελέσματα.

Την πραγματοποίηση της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 5 Οκτώβρη επιβεβαίωσε χτες ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας ότι λόγω πανδημίας θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από τις δηλώσεις του Χακ προκύπτει ότι προσκεκλημένοι στη Διάσκεψη είναι, εκτός από τους διοργανωτές (ΟΗΕ, Γερμανία), αξιωματούχοι από ΕΕ και Αραβικό Σύνδεσμο, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Τουρκία. Για την ώρα δεν έχει προσκληθεί η Ρωσία.

Το ίδιο διάστημα ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας, προσπάθησε να «κατοχυρώσει» την ισχύ του ρωσοτουρκικού μνημονίου αλλά και τις άλλες συμφωνίες μεταξύ Τρίπολης - Αγκυρας που υπεγράφησαν επί της κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ και μετά την αποχώρηση του τελευταίου μέχρι τέλη Οκτώβρη. «Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις εν λόγω συμφωνίες αυτήν την πολιτική περίοδο, διότι πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από την κυβέρνηση, όχι από ένα πρόσωπο», δήλωσε ο Καλίν στο «Demiroren News Agency».

Ηραν τις κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Βουλής

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Λιβύη και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, μπροστά και στα σχέδια για προώθηση της λεγόμενης «πολιτικής λύσης», τέθηκαν στο επίκεντρο του χτεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας ότι όχι μόνο οι λιβυκές εξελίξεις αλλά και αυτές στην Αφρική και στην Αφρικανική Ενωση βρίσκονται γενικότερα στο επίκεντρο της συνάντησης.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων RΑΙ, αναφερόμενο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μετέδωσε ότι αποφασίστηκε η άρση του ονόματος του προέδρου του (εκλεγμένου) λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ από τη μαύρη λίστα κυρώσεων, όπως και το όνομα του πρώην προέδρου του «Γενικού Εθνικού Κογκρέσου», Νούρι Αμπουσαχμαΐν. Ανακοινώθηκαν επίσης κυρώσεις σε βάρος τριών εταιρειών από Ιορδανία, Καζακστάν και Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ