Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες στο Κυπριακό

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και δεδηλωμένη βούλησή της να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, το Νοέμβριο του 2019, στην παρουσία του γγ των ΗΕ από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, με φόντο την ετοιμότητα που εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για πραγματοποίηση 5μερούς άτυπης συνάντησης, μετά τις «εκλογές» του Οκτώβρη στα Κατεχόμενα.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μες στο Σαββατοκύριακο είπε ότι «δεν είναι δυνατόν για μας να ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση από το σημείο που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά (...) Εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε άλλο για μια ομοσπονδία στο Κυπριακό».

Ακόμα, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εάν πρόκειται να δημιουργηθεί μια συνεταιρική σχέση στο νησί, η βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι να γίνει πλήρως αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η πολιτική ισότητα και να οικοδομηθεί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στη βάση αυτού. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια λύση δύο κρατών βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Μεταξύ άλλων επιμένει στη σημασία της συζήτησης για τον «διαμοιρασμό της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής θέσης για την εκ περιτροπής προεδρία». Στο μεταξύ, Αγκυρα και ψευδοκράτος επιμένουν και στις προτάσεις για μοιρασιά και από κοινού αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του νησιού, πριν από οποιαδήποτε «λύση».

Με φόντο τις διεργασίες αυτές και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρασημοφόρησε την Ελληνίδα ομόλογό του με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ', την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέματα που συζητήθηκαν και υπήρξε συμφωνία ήταν αυτά για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, για τα Βαρώσια, όπου ζητήθηκε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ