Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ»
«Δεσμεύσεις» στο κεφάλαιο, δεσμά για το λαό

Αύριο, Τετάρτη, δημοσιοποιείται η 7η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας.

Σε γενικές γραμμές, αναμένεται να επιβραβεύει τα έργα της κυβέρνησης ΝΔ, δείχνοντας βέβαια στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε τομείς όπως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία, το εργατικό δίκαιο, η «βελτίωση» του κανονιστικού πλαισίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν θα υπενθυμίζει την υποχρέωση τήρησης της «μεταμνημονιακής» συμφωνίας, με τις περαιτέρω «εξειδικεύσεις», και με επίκεντρο τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής έτσι ώστε σε συνθήκες κρίσης να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αναγκών του εγχώριου κεφαλαίου, με το λογαριασμό βέβαια να έχει ήδη κοπεί για το λαό που θα τον πληρώσει αμέσως μετά.

Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020 υπογράμμιζε: «Οταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Αυτή η γενική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ επαναλαμβάνεται αυτούσια και στις συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση με την προσθήκη - υπόμνηση: «Συνεχίστε και ολοκληρώστε τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις για μετά το πρόγραμμα που δόθηκαν στο Γιούρογκρουπ της 22ης Ιουνίου 2018 (...)», στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», που άφησε ως αντιλαϊκή παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η προηγούμενη, 6η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» εκτιμούσε πως η τρέχουσα κρίση επηρεάζει τους σχεδιασμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνοντας στην κατεύθυνση αλλαγών στην υπάρχουσα στοχοθεσία, ενώ θα επηρεαστεί και ο ρυθμός της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνεται μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδας τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη νέα πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «κακής» τράπεζας (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζών, ενώ σε πρώιμη φάση βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη συγκρότηση «κακής» τράπεζας σε επίπεδο Ευρωζώνης, εν αναμονή και του βαθμού διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες των λαών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και των χρεών που σηματοδοτούν τα διάφορα πακέτα στήριξης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους («Ταμείο Ανάκαμψης», SURE κ.ά.).

«Επιταχυντής» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων η κρίση

Αλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνοντας πως κεφάλαιο - ΕΕ - κυβερνήσεις βλέπουν την πανδημία ως «ευκαιρία» για την προώθηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που είχαν στο συρτάρι, σε συνέντευξή του (στο «Βήμα») σημείωσε ότι «δεν είμαστε ευτυχείς που υπάρχει η πανδημία, αλλά δεδομένης της κρίσης μπορεί να επιδράσει ως επιταχυντής (...) Μπορεί να έχει αυτή τη θετική επίδραση και να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις, καθώς και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι και τα όσα σημείωσε για το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», σημειώνοντας πως οι προτάσεις της «εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα, όπως η μείωση του εργατικού κόστους, η ενίσχυση των θεσμών του δημόσιου τομέα, (...) η αύξηση των επενδύσεων, το άνοιγμα και η εξωστρέφεια της οικονομίας».

Ενώ σε συνέχεια και όσων έλεγε την περασμένη βδομάδα και από το βήμα του «Economist», για το «λογαριασμό» της «δημοσιονομικής χαλάρωσης» για το κεφάλαιο που θα σταλεί στο λαό αμέσως μετά το πέρασμα της πανδημίας, σημείωσε πως «στα επόμενα χρόνια και εφόσον επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν, ειδάλλως πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με Ευρωπαϊκά Εξάμηνα και Ταμείο Ανάκαμψης κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική(2022-08-11 00:00:00.0)
Ο Γολγοθάς για τον λαό συνεχίζεται με μόνιμα μνημόνια τα Εξάμηνα και το Ταμείο Ανάκαμψης(2022-06-17 00:00:00.0)
«Μεταμνημονιακή κανονικότητα» οι πλειστηριασμοί και τα αντιλαϊκά μέτρα(2021-05-25 00:00:00.0)
Στέλνει από σήμερα μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής(2019-07-08 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι αντιλαϊκές διεργασίες(2019-01-31 00:00:00.0)
«Υβριδικά» μνημόνια στην αντιλαϊκή «φαρέτρα» της επόμενης περιόδου(2018-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ