Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες ο Πομπέο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Από την προηγούμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

INTIME NEWS

Από την προηγούμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα
«Ετοιμη» να καθίσει στο τραπέζι των επώδυνων συμβιβασμών με την Τουρκία, όπως το στρώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δηλώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, θύμισε ξανά χτες την πρόσφατη ρήση Μητσοτάκη ότι «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν «όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο» διερευνητικών επαφών, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως «είμαστε, όμως, σε ένα καλό κλίμα. Είμαστε κοντά στην επανάληψη διερευνητικών επαφών».

Θέμα χρόνου άλλωστε θεωρείται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με γερμανική διαμεσολάβηση, ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Πέμπτη και Παρασκευή, ή εναλλακτικά, αμέσως μετά. Αλλωστε πληροφορίες - τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο Πέτσας - θέλουν να πυκνώνουν τα τελευταία 24ωρα οι επαφές των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν, Ελ. Σουρανή και Ι. Καλίν αντίστοιχα, με εμπλοκή στις συνομιλίες και του συμβούλου της Μέρκελ Γ. Χέκερ.

Στο μεταξύ, με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της βδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χτες πως «μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών - μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων». Καθώς τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει από πλευράς ΕΕ για όσα έκανε η Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για πάνω από ένα μήνα και κάνει για πάνω από ένα χρόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως «το ζητούμενο που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιον τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση».

Σημειωτέον, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ συνεδρίασε και χτες στις Βρυξέλλες. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αφιέρωσε κατόπιν το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου στη Λευκορωσία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση Λουκασένκο. Για την Τουρκία περιορίστηκε να πει ότι υπήρξαν κάποια «θετικά βήματα» (αναφερόμενος προφανώς στην αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις»), αλλά εκδόθηκε νέα NAVTEX (για νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ), εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή», παραπέμποντας, ωστόσο, για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης, σε παρατήρηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στα τέλη Αυγούστου, είχε αποφασιστεί πως οι κυρώσεις σε Λευκορωσία και Τουρκία (για όσα κάνει στην Κύπρο) θα πήγαιναν παράλληλα, έσπευσε να το διαψεύσει: «Η απόφαση ήταν ότι οι κυρώσεις (στην Τουρκία) θα εφαρμόζονταν το συντομότερο δυνατόν. Το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε και σημείωσε πως στο ΣΕΥ «δεν υπάρχει ομοφωνία» για επιβολή τέτοιων κυρώσεων, παραπέμποντας ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας - ο οποίος το Σάββατο είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ για την περιβόητη ΝΑΤΟική πλατφόρμα «αποκλιμάκωσης», ενόψει και του σημερινού 5ου γύρου των επαφών Ελλάδας, Τουρκίας με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους - περιορίστηκε κι αυτός να δηλώσει πως «το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του "Oruc Reis" είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», και παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Καμία αμφιβολία» των ΗΠΑ για τους «απαραίτητους συμβιβασμούς»

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα αναμένεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο. Κατά πληροφορίες, στις 28/9 θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Ν. Δένδια, και στις 29 και 30/9 θα μεταβεί στην Κρήτη (και στη Σούδα), όπου θα συναντήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείεται το πέρασμά του και από τη Θεσσαλονίκη.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο για το ρόλο των ΗΠΑ, ο Στ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει από την επίσκεψη Πομπέο μια «έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και πέρα υπάρχουν μία σειρά από θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών, τα οποία θα αποτυπωθούν στην επίσκεψη και στην Αθήνα, αλλά και στην Κρήτη, η οποία θα ακολουθήσει».

Τι θέλουν, βέβαια, οι Αμερικανοί, το έκανε (ξανά) σαφές ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που στο πλαίσιο συνεδρίου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συμφωνούν πως «πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση (...) Αυτό δεν θα είναι εύκολο (...) αλλά σίγουρα σε αυτό θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, τσουβαλιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα με την υπεράσπιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόνισε: «Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν να απέχουν από αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα αυξήσουν και πάλι τις εντάσεις και θα δυσκολέψουν την επίτευξη της διπλωματικής προόδου που θα μας επέτρεπε να δούμε κάποια από αυτά τα ζητήματα να επιλύονται».

Αλλωστε, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, γνωστοποίησε σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο ίδιος ως πρέσβης αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ξοδέψαμε πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτές τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες. Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στις επενδύσεις, στην οικονομική ανάκαμψη, στην καταπολέμηση της πανδημίας, στο πώς συνεργαζόμαστε», παρατήρησε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των επικίνδυνων διευθετήσεων και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για να «τρέξουν» οι μπίζνες.

Εχοντας πάρει, καταπώς φαίνεται, και σχετικές διαβεβαιώσεις, τόνισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και το υπουργικό του συμβούλιο δεσμεύονται 100% για μια διπλωματική λύση και έχουν δεσμευτεί για τη σκληρή δουλειά και τους συμβιβασμούς που θα είναι απαραίτητοι για την επίλυση αυτών των θεμάτων με έναν τρόπο που επιτρέπει σε όλους να επιστρέψουν την εστίαση στην οικονομία, στην πανδημία, στην προώθηση αυτής της περιοχής».

  • Στο μεταξύ, 9 τουρκικά μαχητικά, τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν χτες σε 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org