Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πολύμορφες δράσεις σε Βόλο, Καρδίτσα και Λάρισα

Σωματεία και φορείς αντιδρούν στην καύση των σκουπιδιών και στην παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην καύση στον Βόλο

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην καύση στον Βόλο
Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που θα κορυφωθεί με συγκεντρώσεις σε Βόλο, Καρδίτσα και Λάρισα, προετοιμάζονται εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας για τις 5 Ιούνη.

Πιο συγκεκριμένα, την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 7 μ.μ. θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας και μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται η πάλη ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ με τη συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, η διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου. Ειδικά το αίτημα της εκτροπής του Αχελώου δείχνει καθαρά την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία την ώρα που μιλάει για «καθαρή Ενέργεια» δεν προχωρά στην εκτροπή, που με την παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων θα έδινε τη δυνατότητα να παραχθεί φτηνό ρεύμα για το λαό και ταυτόχρονα να πάρουν ανάσα οι ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Οι κινητοποιήσεις αυτές χρειάζεται να στηριχθούν πλατιά από τα λαϊκά στρώματα, τους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρώτα απ' όλα δική τους υπόθεση, δεδομένου ότι αφορά την ίδια την επιβίωσή τους, την υγεία και τη ζωή τους. Ετσι, εργατικά σωματεία, σύλλογοι αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών και γυναικών αναπτύσσουν τη συζήτηση, διαδίδοντας πλατιά, σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, το κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση.

«Οχι» στην καταστροφή των Αγράφων από ανεμογεννήτριες λένε σωματεία και φορείς
«Οχι» στην καταστροφή των Αγράφων από ανεμογεννήτριες λένε σωματεία και φορείς
Η δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς δεν έχει σχέση με τις διάφορες φιέστες που ετοιμάζουν για εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, η Τοπική Διοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που κάνουν ό,τι μπορούν για να αθωώσουν τον ένοχο, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το καπιταλιστικό κέρδος. Αντίθετα, αποτελεί την αγωνιστική συνέχεια μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν γίνει σε όλη τη Θεσσαλία ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως αποδείχθηκε και με τον νόμο - τερατούργημα για το περιβάλλον που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Η πολύμορφη δραστηριότητα των σωματείων, οι αγώνες που αναπτύσσονται, μπορούν να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την ανάγκη για ρήξη με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, που είναι η αιτία για την όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και για τη χειροτέρευση της ζωής του λαού.

Για τη δραστηριότητα αυτή μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Μαριεττάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη σπέρνει τον καρκίνο στους εργαζόμενους και στους κατοίκους της Μαγνησίας

Για τις εξελίξεις με την καύση των σκουπιδιών και τις κινητοποιήσεις στον Βόλο, ο Δημήτρης Μαριεττάκης αναφέρει: «Αυτές τις μέρες τα σωματεία και οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση της Παρασκευής 5/6 πραγματοποιούν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και στέκια νεολαίας, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να δοθεί έτσι αγωνιστική συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη μας, με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων, ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων. Σύμφωνα με μελέτες ιατρικών συλλόγων, η καύση των απορριμματογενών καυσίμων SRF/RDF οδηγεί σε εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων, που ευθύνονται για καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Και ενώ συμβαίνει αυτό, οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού πάνε περίπατο, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το έγκλημα, που έχει μετατρέψει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα, με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του "εναλλακτικού" καυσίμου από αποξηραμένα σκουπίδια, του SRF, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Ετσι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν φθηνή παραγωγή Ενέργειας, νέα πεδία κερδοφορίας από την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για το έγκλημα αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που έχουν αδειοδοτήσει τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Ευθύνες έχουν επίσης η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους. Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και η "νομιμότητα" που προβάλλουν, οι "μετρήσεις" και οι "επιτροπές ελέγχου" που προτείνουν, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους σε βάρος της υγείας του λαού, με μέτρο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Απαιτούμε: Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ. Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας».

Παραδίδουν τις βουνοκορφές των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Για την αγωνιστική παρέμβαση του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, ενάντια στην παράδοση των βουνοκορφών στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο Βασίλης Ελευθερίου μάς λέει:

«Στο κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων και του Συλλόγου Τοπογράφων Καρδίτσας, για τη συνέχιση των παρεμβάσεών μας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα, έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα δεκάδες μαζικοί φορείς και έχουν συγκροτήσει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, γεγονός που μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για τον αγώνα που δίνουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε, ήδη διώκονται εργαζόμενοι της περιοχής μας που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με κινητοποιήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι.

ΕΕ, νυν και πρώην κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς της Ενέργειας, προωθούν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο όνομα του κέρδους, με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς, θυσιάζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Αυτήν την περίοδο έχει προχωρήσει η αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες, αλλά ο σχεδιασμός είναι για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής αιολικής δύναμης. Αυτή η τεράστια εγκατάσταση προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Εξετάζουμε το ζήτημα της χρήσης αιολικής ενέργειας με γνώμονα ποιος κατέχει σήμερα τα κλειδιά της οικονομίας, με ποιο κριτήριο επιλέγεται το κάθε έργο, δηλαδή αν γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Από αυτήν τη σκοπιά αντιδρούμε σε αυτά τα σχέδια. Οσο για το επιχείρημα που λέει πως με αυτές τις επενδύσεις θα μειωθεί η ανεργία και θα υπάρχουν "αντισταθμιστικά οφέλη", επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει δείξει και η πείρα από άλλες περιοχές, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες, για λίγο χρονικό διάστημα και με μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, ενώ στους εργαζόμενους κυριαρχούν η εργασία "ήλιο με ήλιο", έως επτά μέρες τη βδομάδα, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, που ευνοούν τα εργατικά "ατυχήματα".

Τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη" είναι το τυρί στη φάκα για να εξαγοράσουν έναν κόσμο που αντιδρά, αλλά και για να υφαρπάξουν την ανοχή του ντόπιου πληθυσμού, μέσα από την παρέμβαση τοπικών παραγόντων, με την κατασκευή διαφόρων έργων από την ανάδοχο εταιρεία με τη μορφή χορηγίας, π.χ. κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακαινίσεις σχολείων κ.λπ. Τέτοια παραδείγματα ήταν έντονα στην Κάρυστο, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη χώρα, ενώ και στην περιοχή μας το μεγάλο "μπάσιμο" του επενδυτή έγινε με τάξιμο αλλά και απόδοση ποσών σε τοπικές κοινότητες κομβικές για το ρόλο τον οποίο θα παίξουν τόσο στη διέλευση του εξοπλισμού για την εγκατάσταση όσο και στη διέλευση του δικτύου μεταφοράς της Ενέργειας, όπως στην Κοινότητα Καστανιάς. Λέμε "όχι" στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, τα οποία σχεδιάζονται για να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος».


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες δράσεις ενάντια στην παράδοση των Αγράφων στους επιχειρηματικούς ομίλους(2022-06-15 00:00:00.0)
Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική(2021-06-08 00:00:00.0)
Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα(2020-07-22 00:00:00.0)
Να μην προχωρήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF για καύση στον Βόλο(2020-06-16 00:00:00.0)
Η δράση των μαθητικών συμβουλίων στη Θεσσαλία για το περιβάλλον και η συμβολή της ΚΝΕ(2020-06-03 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αιολικά πάρκα στα Αγραφα(2019-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ