Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθείτε όλοι σας έχει χρεοκοπήσει

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τη σημερινή μου ομιλία με τις πρόσφατες εξελίξεις στον Εβρο, γενικότερα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και περικλείουν κατά την άποψή μας σοβαρούς κινδύνους.

Και έχετε μεγάλη ευθύνη, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί συνεχίζετε την επικίνδυνη τακτική του εφησυχασμού, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό να λέει για τα γεγονότα στον Εβρο πως "δεν συνέβη και κάτι αξιοσημείωτο...".

Δεν είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί το Πρωτόκολλο του 1926 και τη Συνθήκη, κατ' επέκταση, της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες; `Η μήπως δεν είναι αξιοσημείωτα μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις που έρχονται να προστεθούν σ' αυτά στον Εβρο;

Σας θυμίζω αυτά που ήδη ξέρετε:

Τις δηλώσεις του Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών.

Τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Εβρο, στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Την αξιοποίηση της ανυπόστατης Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες νότια της Κρήτης.

Ενώ στοιχείο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι και η σημερινή (σ.σ. 29/5) ενέργεια του Ερντογάν να σπιλώσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο όπως είναι η Αγιά Σοφιά.

Ολα αυτά βέβαια αποδεικνύουν τις βαθύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ολοι σας έχετε γίνει ΝΑΤΟικότεροι του ΝΑΤΟ και λιβανίζετε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους σας για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα μας, κρύβοντας τον βρώμικο και επικίνδυνο ταυτόχρονα ρόλο που παίζουν.

Η Τουρκία όμως με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ.

Αυτή η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολιτική που ακολουθείτε όλοι σας, έχει χρεοκοπήσει.

Αναλαμβάνετε μεγάλες ευθύνες, γιατί κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσει αυτή η εμπλοκή, προσδοκώντας ανεύθυνα, μήπως και καταφέρετε να αποσπάσετε μεγαλύτερο μερίδιο για τους εγχώριους ομίλους στη διαμάχη για το ποιος θα βάλει στο χέρι όλο τον πλούτο της περιοχής.

Σήμερα οι μόνες θέσεις που μπορούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα και να δώσουν ώθηση στην πάλη του λαού μας, στην κοινή πάλη των λαών, είναι οι θέσεις για:

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανικές βάσεις.

-- Να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση απ' αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

-- Να καταπολεμηθούν οι εθνικιστικές κραυγές όλων των ειδών και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης(3/10/2020)
Οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή επιβάλλουν λαϊκή ετοιμότητα(1/8/2020)
Η πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζει το λαό σε περιπέτειες(26/5/2020)
Οι «κουτοπονηριές» του «Πριν»(21/1/2020)
ΑΤΙΤΛΟ(11/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org