Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης

Η αξιοποίηση της πανδημίας για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου αποτυπώνεται και στην τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση των ΠΝΠ (13/4 και 1/5) σχετικά με τα «μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 προβλέπεται η καθιέρωση της προσωρινής εργασίας με πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), ενώ μια τέτοια υπηρεσία απαιτείται να είναι πλήρως στελεχωμένη με μόνιμο προσωπικό για να μπορεί να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

Στο άρθρο 2, προβλέπεται η σύσταση θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών και ορίζονται οι προϋποθέσεις απόκτησης νοσηλευτικής ειδικότητας και εξειδίκευσης.

Η ρύθμιση είναι ένα ακόμα βήμα υποβάθμισης της βασικής εκπαίδευσης υπέρ της καθιέρωσης αποσπασματικών και περιορισμένων δεξιοτήτων μετά το πτυχίο. Παρόλο που η κυβέρνηση εμφανίζει ως αναγκαία την εκπαίδευση για τη λήψη της ειδικότητας και της εξειδίκευσης, ωστόσο δεν προβλέπεται η υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή του μέτρου, αλλά σε έναν περιορισμένο αριθμό νοσηλευτών, οι οποίοι μάλιστα θα επιλέγονται με θολά και άγνωστα κριτήρια.

Ενώ στο όνομα της αναβάθμισης προβλέπεται η παραπέρα πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου, προσθέτοντας άλλη μία κατηγορία, αυτή των ειδικών και των εξειδικευμένων. Παράλληλα, καθιερώνει κατά το δοκούν ένα εναλλασσόμενο και προσωρινά εργαζόμενο προσωπικό για 18 έως 24 μήνες, το οποίο θα στοιχίζει πιο φθηνά από την αναγκαία πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού, που είναι και η βασική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, όπως ήταν και των προηγούμενων.

Η καθιέρωση της ειδικότητας και της εξειδίκευσης όσον αφορά την εργασιακή - επαγγελματική διασφάλιση των νοσηλευτών αποτελεί εν πολλοίς άδειο πουκάμισο, αφού η απόκτησή τους δεν σημαίνει ταυτόχρονα και πρόσληψη, παρόλο που και όλοι οι νοσηλευτές που αποφοιτούν από όλες τις σχολές της Ελλάδας να προσλαμβάνονταν, οι ανάγκες των δημόσιων μονάδων Υγείας πάλι δεν θα καλύπτονταν, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες των 400 κλινών ΜΕΘ για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο των 1.200 ΜΕΘ, πρέπει να προσληφθούν όλοι οι νοσηλευτές της σχολής του Ηρακλείου Κρήτης που εισάγονται για 3 συνεχείς χρονιές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ