Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ενίσχυση της πάλης με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 11 Ιούνη

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους!»

Από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν και αυτή τη βδομάδα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα
Από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν και αυτή τη βδομάδα κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα
Συλλαλητήρια την Πέμπτη 11 Ιούνη σε πόλεις της χώρας οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργάνωσαν και μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων.

Θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, για να μην πληρώσουν πάλι αυτοί το «μάρμαρο» της νέας οικονομικής κρίσης, μεγάλες εργατικές Ομοσπονδίες εργαζομένων απευθύνουν κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμβάλουν στην οργάνωση των συλλαλητηρίων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για να πάρουν αποφάσεις συντονισμένης κλιμάκωσης του αγώνα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 11 Ιούνη θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης σε πρόσφατη σύσκεψη πήραν απόφαση για συγκέντρωση την ίδια μέρα στην πλατεία Κοραή στις 7.30 μ.μ.

Κάλεσμα αγώνα από εργατικές Ομοσπονδίες

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους. Εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία!», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων στο κάλεσμά της για τα συλλαλητήρια. «Η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση δείχνει τα "δόντια" της», τονίζει και προσθέτει πως με το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο που ενίσχυσε παραπέρα η κυβέρνηση, «έχουν δοθεί όλα τα όπλα στην εργοδοσία για να χειροτερέψει τους όρους δουλειάς και ασφάλισης».

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί (...) Ξέρουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα κέρδη των λίγων», επισημαίνει η Ομοσπονδία, φέρνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλάδου: «Διαμαρτύρονται οι μεγαλοκατασκευαστές για "ζημιές και χασούρες"; Παίρνουν νέα έργα και μεγαλύτερα πακέτα για την εκτέλεσή τους. Τα μεροκάματα των εργαζομένων όμως από τώρα είναι πετσοκομμένα και προκαθορισμένα».

Στα συλλαλητήρια καλεί τα σωματεία - μέλη της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Στον κλάδο η επίθεση της εργοδοσίας μεγαλώνει για να χτυπηθούν όσα δικαιώματα μάς έχουν απομείνει. Με εκατοντάδες εργαζόμενους σε αναστολή της σύμβασης, άλλους με μειωμένες ώρες εργασίας ή δουλειά στο σπίτι, με πετσόκομμα της κανονικής άδειας αλλά και εργαζόμενους σε αναστολή να δουλεύουν με την απειλή της απόλυσης. Επιχειρήσεις με φουλ βάρδιες και εντατικοποίηση, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας», αναφέρει.

«Σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε περιθώρια για καθυστέρηση!», τονίζει. «Οσο περισσότερο γενικεύεται η επίθεσή τους τόσο περισσότερο πρέπει να γενικεύονται η δική μας οργάνωση στα σωματεία, η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη δράση τους, η ανάπτυξη της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς αλλά και σε όλο τον κλάδο. Η αντίσταση στην αντεργατική πολιτική και στα μέτρα της εργοδοσίας, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση, με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και την ανάγκη να δοθεί απάντηση υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «Οι εργοδότες με τις πλάτες δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης σχεδιάζουν τη διάλυση όσων συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει, "χτυπώντας" το σταθερό 5ήμερο - 8ωρο ωράριο εργασίας με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών από Δευτέρα έως Σάββατο (...) Είναι πάγια επιδίωξή τους να το καταργήσουν, για να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο φτηνοί και πιο "ευέλικτοι", προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κερδών, σε έναν κλάδο που οι κεφαλαιοκράτες αντλούν τεράστια υπεραξία από τη δουλειά των εργαζομένων», επισημαίνει.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε την υπονόμευση των δικαιωμάτων και της ζωής μας. Δεν παραχωρούμε το σταθερό ωράριο εργασίας μας. Το υπερασπιζόμαστε μαζί με όλα μας τα δικαιώματα, διεκδικούμε τη διεύρυνσή τους με την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί τα συνδικάτα - μέλη της να κάνουν την επιτυχία των συλλαλητηρίων «υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου».

Τις πολύμορφες πρωτοβουλίες των σωματείων - μελών της απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου χαιρετίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Παράλληλα με την απόφασή της για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη προχωρά μαζί με σωματεία του κλάδου σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 4/6, στις 6.30 μ.μ. Προηγουμένως, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 2/6, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Οπως τονίζουν η Ομοσπονδία και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, καθημερινές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στους οποίους οι εργοδότες θέτουν εκβιαστικά διλήμματα, όπως «αναστολή και θα δουλεύεις ή εκ περιτροπής εργασία και μισά λεφτά», «υποχρεωτική άδεια ή εκ περιτροπής», «εκ περιτροπής εργασία ή απόλυση», ενώ στο έδαφος του αυξημένου φόρτου εργασίας τούς καλούν να «ξεχάσουν» τις καλοκαιρινές άδειες και να προετοιμάζονται για δουλειά 12ωρα και Σαββατοκύριακα. Στις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες του κλάδου γίνεται προσπάθεια για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο ωράριο εργασίας και το χρόνο ξεκούρασης, στις αδήλωτες υπερωρίες, στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Ο αγωνιστικός βηματισμός των ταξικών σωματείων συνεχίστηκε εξάλλου και τη βδομάδα που πέρασε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που οργανώθηκαν σε μια σειρά κλάδων. Ο βηματισμός αυτός θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, φτάνοντας μέχρι τα συλλαλητήρια και θέτοντας τις βάσεις για τους αγώνες των εργαζομένων το επόμενο διάστημα.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!», βροντοφώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική. Φτάνοντας στο υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών. Η επέμβαση καταστολής, ωστόσο, όχι μόνο δεν διέλυσε τη συγκέντρωση αλλά προκάλεσε την οργή των εργαζομένων που παρέμειναν συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 4/6, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία. «Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει θέλει δε θέλει», διαμηνύουν τα σωματεία. Επίσης, στις 10 Ιούνη, τα σωματεία θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία του κλάδου στην αλυσίδα της δράσης που ήδη ξεδιπλώνουν.

Κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε χώρους δουλειάς, με βασικά αιτήματα να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ, να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και στις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να παγιωθεί, διεκδικώντας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, έκαναν το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία στους κλάδους τους.

«Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη καθώς και νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη για τη μη υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν στο σύστημα "Εργάνη" το χρόνο εργασίας των εργαζομένων. Ηδη οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον, όποτε το έχει ανάγκη η εργοδοσία, φτιάχνοντας έτσι τους εργαζόμενους που εκείνοι θέλουν, είτε αυτοί είναι άρρωστοι είτε σε άδεια είτε λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Μετά την πετυχημένη του κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη, καλεί στο συλλαλητήριο στις 11/6 και προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9/6, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Παρεμβάσεις για την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την επαναλειτουργία των καταστημάτων πραγματοποίησε σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις προγραμματίζει τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - «λάστιχο», ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές, καθώς και εργασία στο ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, περιλαμβάνει η «επόμενη μέρα» για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.

Την άμεση και χωρίς όρους χορήγηση του βοηθήματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε δημοσκοπικές εταιρείες και την έρευνα αγοράς απαίτησε με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση και εργοδοσία(23/4/2020)
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας(22/3/2019)
Για την οργάνωση των συλλαλητηρίων(25/9/2013)
Πλατιά δράση για την απεργία στις 2 Ιούνη(27/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org