Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σχέδια

Χαρά για τα πακέτα, άγχος για το «σχέδιο». Ετσι υποδέχτηκαν τα αστικά και κομματικά επιτελεία τα «μαντάτα» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μεν εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει τα «λάθη του παρελθόντος» και ότι θα «πιάσουν τόπο τα κονδύλια». Οι δε την κατηγορούσαν ότι πάει «βλέποντας και κάνοντας» και ότι «δεν έχει σχέδιο» για να φτάσουν τα δισ. εκεί που πρέπει, δηλαδή στα μονοπώλια. Βέβαια, το τι σημαίνει «σχέδιο» για την απορρόφηση των κονδυλίων, το αποκαλύπτει η ίδια η ΕΕ, που στην ουσία περιγράφει ένα μνημόνιο διαρκείας, με διαρκείς μεταρρυθμίσεις, στόχους και αντεργατικά «ορόσημα», προκειμένου να «εκταμιεύονται» σε δόσεις οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια. «Το αφεντικό δεν τρελάθηκε» λοιπόν. Αντίθετα, διαμορφώνει «νέα» εργαλεία για ένταση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αποδεικνύοντας ότι ο λαός πληρώνει τη νύφη, είτε με «επεκτατικές» είτε με «περιοριστικές» συνταγές διαχείρισης. Το γεγονός εξάλλου ότι τα μέτρα στηρίζουν εξίσου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ευκολία που ψήφισαν μαζί μνημόνιο, δείχνει ότι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν υπάρχουν «στεγανά» ούτε σινικά τείχη στις πολιτικές των κομμάτων του. Οσο για τη συζήτηση σχετικά με την «ύπαρξη» ή όχι «σχεδίου», είναι τόσο ξένη για το λαό, όσο ήταν και το δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στα μνημόνια της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Η στοίχιση επομένως πίσω από σχέδια και ...αντισχέδια ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων μοναδικό θύμα έχει το λαό, αν με την πάλη του δεν τους τα χαλάσει.

Καμιά επανάπαυση

Μέσα σε δέκα μόλις μέρες είχαμε τα εξής: Το γκριζάρισμα των συνόρων του Εβρου από την Τουρκία. Τη νομιμοποίηση από το ΝΑΤΟ της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη. Τις αερομαχίες Αμερικανών και Ρώσων στη Μεσόγειο. Τον πρέσβη των ΗΠΑ να υποδεικνύει την επιτάχυνση επικίνδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο, γιατί αλλιώς «θα ωφεληθεί ο Πούτιν». Τη Ρωσία να απαντά ότι πρέπει να αφήσει τις «ανοησίες» που έμαθε στην Ουκρανία, η οποία βυθίστηκε στο χάος από πολύχρωμες «επαναστάσεις» την περίοδο που ο συγκεκριμένος πρέσβης υπηρετούσε εκεί. Ενας «όμορφος, αγγελικά πλασμένος» κόσμος δηλαδή, στον οποίο η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα λένε στο λαό ότι πρέπει να νιώθει ασφαλής, γιατί το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ «καθαρίζουν για λογαριασμό μας» και η ίδια κρατάει γερά το τιμόνι της βαθύτερης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Οσο κι αν καλλιεργούν τον εφησυχασμό, όμως, όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις αντιθέσεις που οξύνονται, η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται. Κάθε νέο επεισόδιο στους ανταγωνισμούς προσθέτει κι άλλη εύφλεκτη ύλη, που βάζει σε κίνδυνο το λαό, με τη χώρα χωμένη ως το λαιμό στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Καμιά επανάπαυση λοιπόν δεν δικαιολογείται από το λαό και κανένας εφησυχασμός για ό,τι θα βρει μπροστά του.

Ρίγος

Σύμφωνα με τους «New York Times», «η παραγωγή εμβολίου HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας απέφερε πέντε φορές την αρχική επένδυση», εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στη φαρμακοβιομηχανία, όπου «η ταχύτατα αυξανόμενη αγορά εμβολίων έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης». Το ίδιο δημοσίευμα αναπαράγει δήλωση πρώην Αμερικανού αξιωματούχου στον τομέα των τροφίμων και φαρμάκων, ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, για να επικρατήσουν της Κίνας και να εξασφαλίσουν τη γραμμή παραγωγής». Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, «όποιο εμβόλιο κι αν φτάσει πρώτο στην αγορά, η προσφορά θα υπολείπεται κατά πολύ της διεθνούς ζήτησης για αρκετούς μήνες» κι επομένως υπάρχει χώρος για να κερδίσουν όλοι. Οι κυνικές αυτές διαπιστώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παιχνίδια του χρήματος και της γεωπολιτικής ισχύος που κρύβονται πίσω από την έρευνα και παραγωγή εμβολίων για ασθένειες που θερίζουν ζωές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτό που αναζητούν σήμερα όλοι με φούρια, απορρίφθηκε ως αντικείμενο χρηματοδότησης και έρευνας πριν από τρία χρόνια, επειδή μια επιδημία από κορονοϊό δεν ήταν τότε ορατή και το κέρδος δεν μπορεί να περιμένει. Σε πιάνει όμως ρίγος να σκέφτεσαι ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές από την πανδημία, αν το φάρμακο δεν ήταν εμπόρευμα κι αν τα επιτεύγματα της επιστήμης βρίσκονταν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους. Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε και το «φωνάζει» με κάθε αφορμή.

Εξωστρέφεια

«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετώπισαν την πανδημία αποτελεσματικά», σημειώνει άρθρο του «Economist», προβλέπει όμως μεγάλο χτύπημα από την οικονομική κρίση, εξαιτίας των εξής κυρίως παραγόντων: Οι οικονομίες τους είναι βασισμένες στις εξαγωγές και πολλά από αυτά τα κράτη βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον Τουρισμό. Ενδεικτικά, για την Κροατία προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% το 2020 και για τη Σλοβακία κατά 9%. Αντίστοιχες είναι βέβαια οι προβλέψεις για την κρίση και στην Ελλάδα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφημίσει το «αισιόδοξο» σενάριο της γρήγορης ανάκαμψης και των μικρότερων σχετικά απωλειών, μετά το σταδιακό άνοιγμα του Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, η «εξωστρέφεια», που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Τουρισμό, αποδεικνύεται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού. Αυτοί που πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα ρεκόρ στις αφίξεις και στους τζίρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, θα φορτωθούν τώρα και τα σπασμένα, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης του κλάδου στις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και την Αμερική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 30 Μάη

1778 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολταίρος.

1814 Γεννιέται στο Πριαμούκινο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Ο Μπακούνιν εμφανιζόταν ως θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού με ένα κράμα ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεών και προυντονισμού. Οι οπαδοί του έπαιξαν τότε σοβαρό ρόλο στο προβοκάρισμα των ταξικών αγώνων της εποχής.

1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

1913 Στο Λονδίνο υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της ηττημένης κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των νικητών Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου.

1941 Από τη Γαύδο δραπετεύει ομάδα από 7 εξόριστους κομμουνιστές. Ανάμεσά τους ο Λεωνίδας Στρίγκος και ο Μάρκος Βαφειάδης.

1941 Οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1942 Συγκροτείται το Κεντρικό Επιτελείο του παρτιζάνικου κινήματος της ΕΣΣΔ.

1948 Δημοσιεύεται δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Κυβέρνηση του Βουνού), στην οποία τονίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί και ενθαρρύνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρηνική εξομάλυνση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα.

1950 Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα από τον ΙΔΕΑ, που κατηύθυνε ο Παπάγος. Ο ίδιος το πρωί της 31/5 το σταμάτησε.

Κυριακή 31 Μάη

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5 - 5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα.

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού» Βασίλης Ρώτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ