Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2020 - αριθ. φύλλου: 13510

Επιδοτήσεις και δάνεια στους ομίλους με νέα βάρη και μέτρα στο λαό
  • Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ, αλλά και η καταρχήν θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, συσκοτίζουν ότι τις νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια, που θα κατευθυνθούν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα κληθούν πάλι να τα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης.
  • Καταρρέουν ολοκληρωτικά τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία της ΕΕ. Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση και την αποδέσμευση από τον σύγχρονο «λάκκο των λεόντων», με το λαό στην εξουσία.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παραμύθια «άνευ όρων»

Τα πανηγύρια για την πρόταση της Κομισιόν, σχετικά με το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», διαστρεβλώνουν προκλητικά την πραγματικότητα και επιχειρούν να αναβαθμίσουν στα μάτια του λαού την - σε έναν βαθμό - απαξιωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το βασικό τους επιχείρημα ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει «επιδοτήσεις, άρα λεφτά χωρίς μνημονιακούς όρους» είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει «βαριά δεσμά» και όρους, αφού τα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνε «πακέτο» με προγράμματα «μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» που θα καταθέτει κάθε χώρα και θα εγκρίνει η Κομισιόν. Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις «με την ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων και στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες - μέλη στα σχέδιά τους».

«Μνημόνια» εις τη νιοστή δηλαδή, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, να «τρέξουν» παλιές και νέες «μεταρρυθμίσεις» για το κεφάλαιο, που ο λαός έχει πληρώσει και θα ξαναπληρώσει με ένταση της εκμετάλλευσης, εκτίναξη της «ευελιξίας», μαζική ανεργία, αλλά και ενεργειακή φτώχεια, υπονόμευση της υγείας και των άλλων αναγκών του, καταστροφή του περιβάλλοντος και ένταση των ανταγωνισμών.

Αυτά θα περιλαμβάνει το «σχέδιο σωστής αξιοποίησης» του πακέτου που διακηρύσσει η κυβέρνηση, για να μη «σκορπιστεί» ούτε σεντ πέρα και έξω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά «για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο» με βάση τις προτεραιότητές του. Προτεραιότητες στις οποίες αποδεδειγμένα δεν «χωράνε» εργατικά δικαιώματα και ανάγκες.

Τα παραπάνω εννοεί και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ψελλίζει πως «βρέχει λεφτά» στην ΕΕ, αλλά η «αξιοποίησή» τους κινδυνεύει γιατί η κυβέρνηση πάει με σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας», αντί να τρέξει να ενισχύσει τους επιχειρηματικούς ομίλους δίνοντάς τους «μπροστάντζα» χρήμα και παροχές.

Είναι «μέτρα που δείχνουν την αλληλεγγύη της ΕΕ», που «μπορεί καμιά φορά να αργεί, αλλά πάντα παίρνει μπρος», λένε με ένα στόμα και μια φωνή τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ καλούν το λαό να «φανταστεί τι θα γινόταν αν δεν ήμασταν στην ΕΕ».

Δεν θέλει βέβαια και καμιά μεγάλη «φαντασία», αφού την «αλληλεγγύη» της ΕΕ την είδαν ξανά από την καλή και από την ανάποδη: Την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και πρόσφατα, όταν μετρούσαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα τσακισμένα από τη στρατηγική της ΕΕ συστήματα Υγείας, όταν έβλεπαν τον «πόλεμο» επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για την πρόσβαση στο υγειονομικό υλικό.

Η πρόταση είναι «γενναίο βήμα», «άλμα προς ένα κοινό μέλλον», «προς την πραγματική σύγκλιση» και τη «μεγαλύτερη εμβάθυνση» της ΕΕ, λένε τα αστικά επιτελεία. Και όλα αυτά τα λένε τη στιγμή που η ψαλίδα ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεγαλώνει και μάλιστα ανάμεσα σε κράτη του ηγετικού πυρήνα της, όπως π.χ. η Ιταλία και η Γερμανία. Την ώρα που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι τα περί σύγκλισης είναι παραμύθια της Χαλιμάς, έχει επαναβεβαιωθεί ότι ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη η ανισομετρία δυναμώνει και μαζί ο ανταγωνισμός, οι αντιθέσεις και οι κόντρες.

Στη νέα τους εκδοχή, τα παραμύθια αυτά επιστρατεύονται και για να κρύψουν πως το πακέτο συνδέεται με τα σχέδια για τη «νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ», που σημαίνουν νέους αντιλαϊκούς μηχανισμούς για ακόμα αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ακόμη βαρύτερη «δημοσιονομική πειθαρχία» και ακόμα στενότερο «κορσέ» στις εργατικές και λαϊκές ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα επιχειρήματα τα απευθύνουν σε έναν λαό που σε πρόσφατες έρευνες έχει εκφράσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΕ και τους θεσμούς της με μεγάλο ποσοστό.

Οσα κι αν πουν, όσο κι αν διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, η ιμπεριαλιστική Ενωση δεν «ξεπλένεται» με τίποτα. Η σύγκρουση μαζί της, η αποδέσμευση από αυτή, με το λαό στην εξουσία, είναι ο μόνος δρόμος που πραγματικά συμφέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαζική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας
  • Κινητοποιήσεις χτες στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Κατεβασμένα ρολά και χημικά από την κυβέρνηση. Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 4 Ιούνη
  • Δ. Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων
  • ΠΑΜΕ: Να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

ΣΕΛ.  12   -   13


ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
Ούτε στο ελάχιστο δεν εξασφαλίζονται οι όροι ασφάλειας για μαθητές και δασκάλους

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζομένων σε δημαρχεία στην Αττική και σε άλλες πόλεις


ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Χρηματοδότηση και έρευνα μόνο για φάρμακα που φέρνουν σίγουρο κέρδος!

Από το 2017 απέρριπταν ως μη «συμφέρουσα» την έρευνα για την πρόληψη επιδημιών και την παρασκευή εμβολίου


ΣΕΛ.  17
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανεβασμένοι τόνοι για τις εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά - Λιβύη

ΣΕΛ.  3
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Καλούν σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 11 Ιούνη

Με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους!»


ΣΕΛ.  11
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καθημερινές κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αγωνιστικός σταθμός η Πέμπτη 4 Ιούνη


ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org