ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαζική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας

«Δεν θα θυσιαστούμε ξανά - Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία», το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης στην Αθήνα

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με μια μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, έστειλαν χτες δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».

Η κινητοποίηση, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συνεχίστηκε με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών. Η επέμβαση καταστολής, ωστόσο, όχι μόνο δεν διέλυσε τη συγκέντρωση αλλά προκάλεσε την οργή των εργαζομένων που παρέμειναν συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα, μέχρι την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπείας με την γγ του υπουργείου.

Μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων

Στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ανταποκρίθηκαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία, που πήραν αποφάσεις συμμετοχής και σε πολλές περιπτώσεις οργάνωσαν την παρουσία τους μέσα από συζήτηση σε Γενικές Συνελεύσεις, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που θέτει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές.

Παρούσα στην κινητοποίηση η νέα βάρδια των εργαζομένων του κλάδου
Παρούσα στην κινητοποίηση η νέα βάρδια των εργαζομένων του κλάδου
Αναλυτικότερα, στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Stanley», «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonisi», «Ζαφόλια», «Hilton», «Athens Plaza», «Royal Olympic», «Intercontinental», «Crowne Plaza», τα Σωματεία στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο Καζίνο Πάρνηθας.

Εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο της Αθήνας πήραν μέρος τόσο με το μπλοκ του Σωματείου στην «Select» όσο και πίσω από το πανό του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους εργαζόμενοι από το «Caravel», αλλά και η Σωματειακή Επιτροπή από το «Electra Metropolis».

Αποφάσεις στήριξης της πρωτοβουλίας πήραν επίσης το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Δεκάδες νέοι εργαζόμενοι πήραν τη θέση τους στα μπλοκ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και της Επιτροπής Νέων του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ με δικό της πανό συμμετείχε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην κινητοποίηση πήραν επίσης μέρος αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, μικροί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν, όπως και οι εργαζόμενοι, γενικευμένα αδιέξοδα.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων επιχειρησιακών σωματείων.

Κατεβασμένα ρολά και ρίψη χημικών έξω από το υπουργείο

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο συνάντησε το γνωστό σκηνικό της «υποδοχής» με κλειστές πόρτες και κατεβασμένα ρολά. Στο αίτημα για συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υπουργό, η ...απάντηση ήταν η ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν πάρει θέση πίσω από τα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν την κυβέρνηση που ενώ στρώνει κόκκινα χαλιά για τους ξενοδόχους και τρέχει να εκπληρώσει κάθε τους αξίωση, έχει τις πόρτες του υπουργείου κλειστές για τους εργαζόμενους, που καταδικάζονται να ζουν με 400 ευρώ.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση και η επίθεση της αστυνομίας, προσήλθε στον χώρο η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την «υποδοχή» που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση και απαίτησαν συνάντηση με αντιπροσωπεία τους.

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στη συνάντηση που τελικά έγινε με την γγ του υπουργείου, τα σωματεία κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ενώ η ρύθμιση που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση έκανε λόγο για επαναπρόσληψη και ένταξη στον μηχανισμό στήριξης μόνο όσων έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, η παρέμβαση των σωματείων οδήγησε στη δέσμευση πως αυτή θα αλλάξει, ώστε να συμπεριλάβει όλους όσοι εργάστηκαν την περασμένη σεζόν ως εποχικοί.

Νέα συγκέντρωση στις 4 Ιούνη

Από τη σύσκεψη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων μετά την κινητοποίηση
Από τη σύσκεψη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων μετά την κινητοποίηση
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να καλυφθεί συνολικά το εισόδημα των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία. Κάναμε ένα βήμα, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για να δικαιωθούν όλα τα αιτήματά μας», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Αμέσως μετά την κινητοποίηση, ακολούθησε σύσκεψη του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 4/6, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία. «Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει θέλει δε θέλει», διαμηνύουν τα σωματεία.

Επίσης, στις 10 Ιούνη, τα σωματεία θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία του κλάδου στην αλυσίδα της δράσης που ήδη ξεδιπλώνουν.

Αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την αλληλεγγύη τους στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της εξέφρασαν συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Τουρισμό της ΠΣΟ (HOTOUR WFTU), Συνδικάτα Εργαζόμενων Ξενοδοχείων - Τουρισμού της Σερβίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης SLOGA, η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ) της ΠΕΟ.

Την υποστήριξή τους εξέφρασαν, επίσης, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωση και τα σωματεία, να κλιμακώσουμε τον αγώνα

Αποσπάσματα από την ομιλία στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Τώρα είναι η ώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθούμε, να κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία του αγώνα μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης πλέον, να ξεσηκώσουμε όλο τον κλάδο!». Το κάλεσμα για οργάνωση, συσπείρωση στα σωματεία και διεκδίκηση απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

«Από τα 24 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα ως μέτρα στήριξης, εμείς οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και ιδιαίτερα οι εποχικοί καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 10 ευρώ τη μέρα. Τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα. Ολα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες!», συνόψισε αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα.

«Πού πήγαν τα δισεκατομμύρια που βγήκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη δουλειά μας; Πού πήγαν τα αποτελέσματα των ρεκόρ από τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις, τα έσοδα;», κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν. Δίνοντας την απάντηση, υπενθύμισε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια «πάνω από 120 δισ. ευρώ από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απληρωσιά, με θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες».

Ο Γ. Στεφανάκης
Ο Γ. Στεφανάκης
«Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καμία εμπιστοσύνη στην εργοδοσία! Εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, στην οργάνωση, στο δίκιο μας!», διαμήνυσε και τόνισε πως η θέση κάθε εργαζόμενου είναι στις γραμμές του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων. «Οσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν είναι γελασμένοι. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν», σημείωσε.

«Δεν είναι αργά. Ούτε όμως και νωρίς. Είναι η ώρα τώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε και πρόσθεσε πως «κλιμάκωση δεν σημαίνει μονάχα μια νέα κινητοποίηση. Σημαίνει περισσότερα σωματεία στην οργάνωση της επόμενης μάχης. Περισσότεροι εργαζόμενοι στο επόμενο συλλαλητήριο, στην απεργία, στο να σηκώσουμε κεφάλι σε κάθε χώρο δουλειάς. Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν οι εκμεταλλευτές μας, τα κόμματά τους και η κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: "Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!". Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».

Από τους χαιρετισμούς Σωματείων και Συλλόγων

Στον «αέρα», μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, «είναι και χιλιάδες νέοι από τα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας που έκαναν ή προετοιμάζονται για την πρακτική τους άσκηση σε διάφορες επιχειρήσεις με μισθούς - ψίχουλα», τόνισε ο Κώστας Ευθύμερος, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Τη φωνή των εποχικών εργαζομένων μετέφερε ο Γιώργος Ρίγγας, πρόεδρος του Σωματείου στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». «Είμαστε άνθρωποι με αξίες, ανάγκες και αξιοπρέπεια! Δεν είμαστε αριθμοί σε λογιστικά βιβλία και ισολογισμούς!», σημείωσε. Οπως εξήγησε, χιλιάδες εποχικοί προσπαθούν να μαζέψουν τους καλοκαιρινούς μήνες λίγα χρήματα για να επιβιώσουν το χειμώνα. «Φέτος αυτά τα χρήματα δεν θέλουν να μας τα δώσουν, τα κέρδη τα παίρνουν αυτοί, τις ζημιές τις πληρώνουμε εμείς», σχολίασε.

Από την αρχή της πανδημίας οι εργοδότες στο αεροδρόμιο της Αθήνας πήραν τα μέτρα τους για να φορτώσουν τη χασούρα στους εργαζόμενους, σημείωσε η Αγάπη Καρούση, πρόεδρος του Σωματείου στην επιχείρηση «Select Service Partner» στην Αττική. Αναφέρθηκε στις αναγκαστικές άδειες, στις απολύσεις, καθώς και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στον «πάγο». Το επόμενο κύμα της επίθεσης ήδη προδιαγράφεται και είναι χαρακτηριστικό πως στη «Newrest» η εργοδοσία «έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις». «Παλεύουμε ενάντια στις αντεργατικές ΠΝΠ που κάνουν ακόμα πιο ελαστική, πιο κακοπληρωμένη τη δουλειά μας», υπογράμμισε.

«Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον Τουρισμό. Η πολιτική τους στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, των δημόσιων εκτάσεων, του πολιτισμού και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου», επισήμανε η Δέσποινα Νικηφοράκη, από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι μπορούμε να κάνουμε διακοπές λόγω της μείωσης των μισθών μας» και μετέφερε τη στήριξη του Συλλόγου στον αγώνα των εργαζομένων.

«Τα 6 τελευταία χρόνια στον Τουρισμό χορτάσαμε κούραση για όλη μας τη ζωή. Αυτοί πάλι γεμίσανε τα σεντούκια τους για να ζήσουν 100 ζωές και πάλι να τους περισσέψουν», σχολίασε η Γιάννα Δημητροκάλλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια», και εξήγησε πως καμαριέρες, σερβιτόροι και άλλες ειδικότητες είναι «οι εργαζόμενοι με τα πρησμένα από την υπερκόπωση άκρα, τις άκαμπτες από τον πόνο αρθρώσεις, τους κιρσούς στα πόδια, τα μυοσκελετικά προβλήματα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο συλλαλητήριο των εργαζομένων και των σωματείων στον Επισιτισμό - Τουρισμό παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε σήμερα εδώ, στο πλευρό όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, και των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων - μικρών επιχειρηματιών, των οικογενειακών επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί εισόδημα σε όλους, για να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, για να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να απαλλαγούν από τα χρέη και από τις πληρωμές σε φως, νερό, τηλέφωνο, στις τραπεζικές δόσεις, στην εφορία, για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη. Σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε στο πλευρό τους, μαζί τους, συνεχώς».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Καταγγελία για τη βίαιη επίθεση με κυβερνητικές εντολές ενάντια στην κινητοποίηση

Την αγωνιστική στάση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «με τη μαζική τους κινητοποίηση, συνέχεια των μεγάλων αντίστοιχων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν και θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν απάντηση σε εργοδοσία - κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν την πολιτική της ανεργίας, των απολύσεων, της φτώχειας, της μισής δουλειάς - μισής ζωής».

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε με κυβερνητικές εντολές η κινητοποίηση. «Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει γίνει παραθεριστικό κέντρο που υποδέχεται καθημερινά με κόκκινα χαλιά και επιδοτήσεις τους μεγαλοξενοδόχους, κατέβασε τα ρολά του και με δυνάμεις καταστολής και χημικά εναντίον των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έδειξε ποιος θέλουν να πληρώσει το λογαριασμό της πανδημίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού της Εργοδοσίας Βρούτση, θέλησε να στείλει μήνυμα ότι είτε με το φόβο της ανεργίας είτε με την καταστολή θα υλοποιήσει την πολιτική που θα χαρίζει επιδοτήσεις εκατομμυρίων για τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά φτώχεια και ανεργία στους ξενοδοχοϋπαλλήλους».

«Στην προκλητική στάση της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι σε Ξενοδοχεία - Τουρισμό βροντοφώναξαν: "Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά"», υπογραμμίζει και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή - Οχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ