Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μπορούν να φέρνουν μεροκάματο στο σπίτι

Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Από τη χτεσινή επίσκεψη στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέες στάσεις εργασίας σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα 25 Μάη, οπότε θα πραγματοποιήσουν και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, στις 10 π.μ., αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση.

Με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι δίνουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που τους καλεί να επιλέξουν μέχρι τις 8 Ιούνη με ποιον τρόπο θα απολυθούν, καθώς σχεδιάζει μέχρι τις 31 Οκτώβρη να έχει κλείσει το εργοστάσιο κατασκευής μετασχηματιστών, αφήνοντας χωρίς μεροκάματο 100 περίπου οικογένειες. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Το εργοστάσιο στα Οινόφυτα επισκέφτηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που έγινε μία μέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ», εκφράστηκε η στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

«Ηρθε κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στο εργοστάσιο, για να βοηθήσει τον υπουργό να απαντήσει στην Ερώτηση που καταθέσαμε και θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής. Δεν περιμένουμε κάτι από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η απάντησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κατσώτης.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να αναλογιστούν γιατί κλείνουν τα εργοστάσια, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο τις αρνητικές εξελίξεις στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» όσο και σε άλλα εργοστάσια όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ και η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι».

«Ο σχεδιασμός της παραγωγής δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες του λαού, αλλά με βάση τα κέρδη που αποκομίζουν οι μέτοχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά - καλά πού έχουν τα εργοστάσιά τους και τι παράγουν. Πέφτει το κέρδος τους και κλείνουν τα εργοστάσια πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά η εργοδοσία».

Τόνισε επίσης ότι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της εργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κινούνται και οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία ήρθαν για να μείνουν, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε, τις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση, αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων με δισεκατομμύρια.

Ολα αυτά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έρχονται να ικανοποιήσουν πάγιες απαιτήσεις της εργοδοσίας και παράλληλα να ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μπροστά στη νέα οικονομική κρίση.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για οργάνωση και σχεδιασμό της παραγωγής με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ. «Τα αφεντικά ξέρουν μόνο να εισπράττουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να πάρει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της στα χέρια της. Χωρίς εργάτες κανένα γρανάζι δεν γυρνά, χωρίς αφεντικά τα εργοστάσια μπορούν να δουλεύουν και να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα χρήσιμα για τις ανάγκες του λαού. Είναι επίκαιρο σήμερα το να έχουμε εμείς τα εργοστάσια και να σχεδιάζουμε την παραγωγή», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι απέναντι στην απόφαση της εργοδοσίας της «ΣΝΑΪΝΤΕΡ» να κλείσει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν με αγώνα, έχοντας αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Οσο απομακρύνεστε από τη θέση αυτή, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια. Χωρίς υπονόμευση και χωρίς να αφήνονται περιθώρια να διεισδύουν οι θέσεις της εργοδοσίας. Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από μαζικούς και δυναμικούς αγώνες μπορούν να έχουν κατακτήσεις. Μόνο συλλογικά και οργανωμένα, αξιοποιώντας την πείρα τους, μπορούν να αποτρέψουν το να μην πληρώσουν ξανά τη νέα κρίση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org