Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντήρηση της έντασης σε Αιγαίο και Εβρο

Σειρά υπερπτήσεων έκαναν χτες τουρκικά μαχητικά πάνω από νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Πάτμο, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Χίο, Παναγιά, Λέσβο και Λήμνο, εκτοξεύοντας τον αριθμό των υπερπτήσεων σε πάνω από 300 από την αρχή της χρονιάς. Ακολούθησαν εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Στο μεταξύ, άλλη μια εστία έντασης φαίνεται να συντηρεί τις τελευταίες μέρες η τουρκική αστική τάξη στον Εβρο, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας τμήμα ελληνικού εδάφους ως τουρκικό. Συγκεκριμένα, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο, και με βάση τους χάρτες του 1923 (σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων) ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος, παρεμποδίζοντας άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν σε κατασκευή φράχτη κατά της εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, που έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία, όπως υπολογίζεται, φθάνει τα 16 στρέμματα γης, και όχι «λίγες δεκάδες μέτρα», όπως υποστήριζε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ