Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευαισθησίες...

Η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ, που καταδικάζει το αυθαίρετο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, «έπαιξε», όπως αναμενόταν, από ΜΜΕ και κυβερνητικούς κύκλους. Μόνο που και σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά επιτελεία επιλέγουν «τα καλά και συμφέροντα», για να συγκαλυφθεί η επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για παράδειγμα, η επιστολή του Σύρου αξιωματούχου επισημαίνει σωστά πως «η τουρκική πλευρά επιδιώκει να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει το status quo της παράνομης κατοχής στα εδάφη άλλων χωρών, εκτός από την προσπάθεια κατάσχεσης των δικαιωμάτων άλλων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Αλήθεια, όμως, είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που συνυπογράφει αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της τουρκικής εισβολής και κατοχής στη Συρία, με μόνη «προϋπόθεση» να τηρεί η Τουρκία τις άθλιες συμφωνίες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο έδαφός της;

... αλά καρτ

Αλλο παράδειγμα είναι όσα γράφει ο Σύρος αξιωματούχος σχετικά με το πώς το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο συνολικά για την περιοχή, σημειώνοντας πως «ένα τέτοιο μνημόνιο σίγουρα θα προκαλέσει νομικά, πολιτικά και πρακτικά προβλήματα στο μέλλον σε περίπτωση συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας». Αλήθεια, όμως, είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη «βροντερή» στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης, που όταν πρόκειται για σχεδιασμούς της αστικής τάξης, όπως ο αγωγός «East Med», κωφεύει στις καταγγελίες Λιβάνου και Παλαιστινιακής Αρχής ότι με τη συμφωνία αυτή το Ισραήλ καταπατά τα δικά τους δικαιώματα στην ΑΟΖ; Δέχονται δηλαδή την καταπάτηση δικαιωμάτων σε μια άλλη γωνιά της ίδιας περιοχής, δίνοντας επί της ουσίας «αέρα στα πανιά» της Τουρκίας που κάνει το ίδιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είναι ή δεν είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία από το 2012 μέχρι σήμερα; Οι «αλά καρτ» ευαισθησίες βέβαια εξηγούνται, αφού δείχνουν «κατά πού φυσάνε» κάθε φορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των συμμαχιών της. Ο λαός πάλι χρειάζεται να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για την πάλη του: Ειρήνη, εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλους τους γείτονες λαούς μπορεί να εξασφαλίσουν μόνο η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η απαλλαγή του από την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία.

Ποιος τα κλείνει;

Τέσσερα νέα έργα, συνολικού ύψους 483 εκατ. ευρώ, στον ενεργειακό τομέα κέρδισε θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Είναι ο ίδιος όμιλος που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε σε περίπου 300 εργαζόμενους ότι χάνουν τη δουλειά τους, επειδή σταματάει τη δραστηριότητα εξόρυξης και επεξεργασίας λευκόλιθου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα κεφάλαια που επενδύει στις (πιο κερδοφόρες) ΑΠΕ. Πρόκειται για εξέλιξη που «κάνει σκόνη» τη λογική «να πηγαίνει καλά η επιχείρηση για να έχουμε δουλειά», την οποία καλλιεργούν εργοδότες και εργατοπατέρες, για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι έχουν τάχα κοινά συμφέροντα με την εργοδοσία και ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια». Ο όμιλος «πάει καλά», αλλά υπάρχουν δραστηριότητες που δεν είναι όσο κερδοφόρες θα ήθελαν οι μέτοχοι, γι' αυτό τις σταματάει και απολύει εργαζόμενους, επιλέγοντας να «ρίξει χρήμα» σε τομείς με μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος. Επιβεβαιώνεται δηλαδή κι απ' αυτό το παράδειγμα ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι θέσεις εργασίας χάνονται όχι επειδή γίνονται απεργίες, ή επειδή οι εργαζόμενοι ζητάνε ολοένα και περισσότερα, όπως συκοφαντικά διαδίδουν οι διάφοροι καλοθελητές της εργοδοσίας, αλλά επειδή το απαράβατο και αποκλειστικό κριτήριο στην οργάνωση της παραγωγής είναι το κέρδος. Αυτό είναι που πρέπει να αμφισβητήσουν και τελικά να βγάλουν από τη μέση οι εργαζόμενοι, οργανώνοντας τον αγώνα με κριτήριο τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα αυτές να ικανοποιηθούν.

Υποκρισία

Ψηφιακή εκδήλωση με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Μέρα Natura 2000» διοργάνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον τίτλο «Μια γιορτή για την προστασία της φύσης». Η υποκρισία και το θράσος τους προκαλούν, αφού λίγες μέρες πριν, η κυβέρνηση ψήφισε «σαν τον κλέφτη» και εν μέσω πανδημίας το νόμο - τερατούργημα για το περιβάλλον. Εκεί ξεχωρίζουν οι αδειοδοτήσεις - εξπρές για τις ΑΠΕ, που βάζουν ταφόπλακα και στην όποια προστασία των περιοχών Natura, επιτρέποντας την επιχειρηματική τους αξιοποίηση, με όρους και προϋποθέσεις που χρησιμεύουν μόνο για προκάλυμμα. Με βάση το νέο νομικό πλαίσιο, που υπαγορεύτηκε από την «ανάγκη» των ομίλων να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια στην «πράσινη» οικονομία, προχωράνε σχεδιασμοί για να γεμίσουν οι βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, τα βοσκοτόπια και οι αγροτικές περιοχές με φωτοβολταϊκά, τα ρέματα και τα ποτάμια με υδροηλεκτρικά. Τα αποτελέσματα τα ζει ήδη ο λαός, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής του, με ιδιωτικοποίηση βουνών, παραλιών και δασών, με αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της αναψυχής. Και, βέβαια, με ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια σε όποιον αντιδρά στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στην Τήνο, σε βάρος των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Δολοφονείται (από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου.

1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν). Ηταν η περίοδος που οι Βρετανοί αδυνατούσαν πια να σηκώσουν το αντίστοιχο βάρος και λίγο - λίγο παραχωρούσαν τη θέση τους στις ΗΠΑ.

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης θα χάσει τη μάχη με τη ζωή στις 27/5 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση μετά την επίθεση.

1966 Πραγματοποιείται η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη».

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

1986 Την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί πριν από 17 χρόνια, αποφασίζουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org