Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων

Με την ψηφοφορία και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής και υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α' 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε ανηλίκους, εισάγει στο ελληνικό Δίκαιο διάταξη που διευρύνει το πλαίσιο ποινικής καταστολής ακόμα και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις», αναβαθμίζει σε κακούργημα την εκβίαση και την πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, έννοια - «λάστιχο» για την ΕΕ, όπου μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, εισάγει ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία, πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία». Ακόμα, τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε και χτες η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, «επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά τους κινδύνους που υπάρχουν σε τέτοιου είδους διατάξεις, που διευρύνουν υπερβολικά το αξιόποινο, αξιολογώντας ως εγκληματικές συμπεριφορές, ως συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εικαζόμενες ακόμα σχέσεις και σκοπούς, να αξιοποιηθούν για ένα κυνήγι μαγισσών, κατασκευάζοντας τρομοκράτες πάντα με το μάτι στραμμένο στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Είναι φανερό ότι το αστικό κράτος ετοιμάζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αντίδραση που θα ξεσπάσει ενάντια στον νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να βγουν άβρεχτοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και από αυτήν την κρίση.

Εχει κάνει η κυβέρνηση ήδη φανερές τις προθέσεις της. Δεν χρειάστηκαν καν τα προσχήματα για να επιτεθεί κατ' επανάληψη σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων», σημείωσε καταγγέλλοντας την ωμή παρέμβαση των ΜΑΤ ενάντια κατοίκων της Τήνου που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το νομοσχέδιο καταδίκασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας ότι όπως πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα της ΝΔ ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο στο ελληνικό Δίκαιο το ονομαζόμενο ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο κινείται όλο και περισσότερο σε αντιδραστική κατεύθυνση, για να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ αναφορά έκανε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Πλεύρης, στην οποία προβλέπεται ποινή έως ένα χρόνο για τα αδικήματα που αφορούν τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι έχει στόχο να καλύψει «τα έργα και τις ημέρες» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα στην κρίση τα νέα μέτρα περιστολής των λαϊκών ελευθεριών(2020-05-19 00:00:00.0)
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τις λαϊκές ελευθερίες(2017-06-20 00:00:00.0)
Ενσωματώνει το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ(2013-11-21 00:00:00.0)
Υπηρετούν το σύστημα που θρέφει το φασισμό(2013-05-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κατάργηση του αυτόφωρου για αστυνομικούς - λιμενικούς(2012-02-25 00:00:00.0)
Στα ...χαρτιά να μείνει ο «τρομονόμος»!(2004-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ