Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Δικομματική ικανοποίηση για τη «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο

Τη «σημαντική στρατηγική» σχέση Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσαν Μητσοτάκης και Νετανιάχου σε τηλεδιάσκεψη χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο.

Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τη «συνεργασία» των δύο χωρών σε σειρά από τομείς αλλά και την «επέκταση αυτής της πολύπλευρης σχέσης» σε ασφάλεια και άμυνα, Ενέργεια, εμπόριο και στον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί κι αυτός την Ελλάδα και ταυτόχρονα αποδέχτηκε πρόσκληση του Νετανιάχου για σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό, καθώς «κοινή πρόθεση είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας για «μία σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση», που δίνει «παράλληλα το παράδειγμα ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας». Τόνισε, άλλωστε, ότι «προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η τριμερής συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη στήριξη και συμμετοχή και των ΗΠΑ σε σχήμα 3+1. Μία συνεργασία που όχι μόνο δεν θίγει, αλλά είναι ανοιχτή σε τρίτες χώρες, στη βάση βέβαια του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Ολα για την «ευημερία που θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα και από την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής, όπως ο αγωγός East Med», προκειμένου να «τρέξουν» μπίζνες μέσα κι από επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Υπήρξε και κοινή δήλωση των Προέδρων των δύο χωρών, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Reuven Rivlin, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στο τριμερές σχήμα με Κύπρο και τονίζουν ότι «με την ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ, προάγουμε από κοινού την περιφερειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Σημειωτέον, χτες, ΕΛΙΑΜΕΠ και πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, όπου ο Ισραηλινός πρέσβης, Γιόσι Αμράνι, αναγνώρισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν όπως έγινε επί Τσίπρα, ετοιμάζοντας το επόμενο βήμα αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, που όπως είπε αντανακλούν τις γεωστρατηγικές πραγματικότητες στην περιοχή. Τόνισε ότι Ισραήλ και Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσουν ως άγκυρες σταθερότητας στην περιοχή, δρώντας αλληλοσυμπληρωματικά. Σημείωσε, επίσης, ότι τα περιλάλητα τρίγωνα συνεργασίας (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπρος κ.ά.) με κορωνίδα το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) μπορούν να είναι ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας, «χωρίς να εξαιρούμε κανέναν», και με θεμέλιό τους τη διμερή σχέση.

Ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις που έδινε ως στρατιωτικός σε ομολόγους του από το Ισραήλ, ήδη από τα τέλη 2014, όταν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ότι «η σχέση μας δεν είναι οπορτουνιστική ή μεταβατική αλλά γεωστρατηγική και θα συνεχίσει και θα εμβαθύνει επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πολλές φορές μετέφερε θέσεις του Ισραήλ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και θα το ξανακάνει. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι πάροχοι ασφάλειας και συνεργασίας σε μια πολύ ασταθή περιοχή, κι αυτό είναι η βάση για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Ευ. Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, τόνισε τον δικομματικό («bipartisan») χαρακτήρα της ενίσχυσης των σχέσεων με το Ισραήλ που, πως είπε, έγινε πιο ισχυρός με τα χρόνια. Οπως είπε, η τέτοια διαδικασία ενίσχυσης ξεκίνησε το 2010 επί Γ. Παπανδρέου και δεν αμφισβητήθηκε από τα κόμματα του εκάστοτε δικομματισμού. Θύμισε τις επισκέψεις Κοτζιά και Καμμένου το 2015 στο Ισραήλ, τη συμμετοχή Τσίπρα στην τριμερή (με Κύπρο και Ισραήλ) που ακολούθησε, τις άλλες 6 τριμερείς που έγιναν κατόπιν και τα 2 Ανώτατα Συμβούλια διμερούς Συνεργασίας. Στάθηκε στη συνεργασία στα Ενεργειακά π.χ. στον «East Med», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν και παραπέρα, στην τριμερή αλλά και στο East Med Gas Forum. Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η εκτίμησή του ότι «θα έχουμε σύντομα δύσκολες καταστάσεις μπροστά και προκλήσεις και η διμερής μας σχέση θα δοκιμαστεί», όπως και ότι «θα πρέπει να παρακολουθούμε τις αποφάσεις που θα παρθούν για την περιοχή το επόμενο διάστημα, γιατί θα αφορούν την ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ