Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στον τόπο του εγκλήματος...

Ο λαός της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο δρόμο, διεκδικώντας εδώ και τώρα να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, καμιά νέα χωματερή, ζητώντας διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα αυτών που κερδοσκοπούν με τη βρώμα και τον καρκίνο στις αυλές των λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής είναι υπόλογες και εκτεθειμένες για την άθλια πολιτική τους στη διαχείριση των απορριμμάτων, που κλιμακώνεται με το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Μέσα από εκεί ανοίγει ο δρόμος να ολοκληρωθούν μια σειρά από περιβαλλοντοκτόνα έργα, που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν. Ειδικά για τη Φυλή, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, να εγκρίνει, επομένως και να διαμορφώνει κατά το δοκούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής, που θα εκπονείται με ευθύνη του ΕΔΣΝΑ. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί στο εξής να «αποφασίζει και διατάζει» τη λήψη «του οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου» λόγω «απρόβλεπτων καταστάσεων» και «δημοσίου συμφέροντος», ανάμεσα σε αυτά και η περίπτωση που ένας ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. «Φωτογραφία» για Φυλή και Γραμματικό δηλαδή...

* * *

Η επικίνδυνη αυτή πολιτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από σωματεία και φορείς, που προσπαθεί να καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση στη Δυτική Αττική. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη διατήρηση και επέκταση της χωματερής στη Φυλή! Η Ερώτηση αυτή είναι μνημείο πρόκλησης και υποκρισίας. Συναγωνίζεται επάξια τις δηλώσεις της περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημαρχείο Φυλής το 2014, όταν ορκιζόταν πως η χωματερή στη Φυλή θα κλείσει άμεσα... Τώρα, ο ένας από τους δύο συνεταίρους στην απόφαση να συνεχίσει η λειτουργία της χωματερής για τουλάχιστον 3,5 χρόνια ακόμα, ρωτά τον άλλο γιατί θα συνεχίσει να λειτουργεί! Ο ένας (ΣΥΡΙΖΑ) που συμμετείχε στις άθλιες μεθοδεύσεις για να συνεχίσει η χωματερή να σπέρνει τον καρκίνο, ρωτά τον άλλο (ΝΔ) γιατί δεν παίρνει μέτρα! Και μάλιστα, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του με ελαφρά πηδηματάκια από την ψηφοφορία του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που απλά έβαζε σφραγίδα στο έγκλημα της Φυλής...

* * *

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά πώς «ο δολοφόνος που επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος» πιάστηκε στα πράσα.

  • Η απόφαση για τη νέα χωματερή - βόμβα στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή, που θα δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια, πάρθηκε «νύχτα» της 1ης Αυγούστου 2019 στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου ήταν η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ! Η απόφαση αυτή, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία Δούρου, παραπέμπει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της, Γιώργο Πατούλη. Συμφώνησαν δηλαδή παρασκηνιακά όχι μόνο στη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά στη δημιουργία και νέας που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής.
  • Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής».
  • ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Τζήμερος ψήφισαν στις 16 Οκτώβρη του 2019 από κοινού να μην ανακληθεί η απόφαση της 1ης Αυγούστου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η οποία προβλέπει τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή. Αυτή δηλαδή που αναφέρουμε παραπάνω.
* * *

Ολα αυτά αποκαλύπτουν ότι στον πυρήνα της πολιτικής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και των εκλεγμένων τους στην Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους, παραμένει η διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής, της ΟΕΔΑ Φυλής (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) στο σύνολό της, καταστροφική για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και για το περιβάλλον. Τα «παραμυθάκια» με την Ερώτηση και το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το τι συμβαίνει στη Φυλή, δεν πείθουν κανέναν και θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το λαό της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερασπιζόμαστε τη ζωή των εργαζομένων και το περιβάλλον(28/4/2021)
Φτιάχνουν «σινικό τείχος» σκουπιδαριού στη Δυτική Αττική(14/1/2021)
Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εκλεκτοί της στην Περιφέρεια συνεχίζουν το έγκλημα της χωματερής εν μέσω πανδημίας(6/11/2020)
Εισαγγελική διάταξη για τον ΧΥΤΑ Φυλής: Αντιστροφή της πραγματικότητας(1/8/2020)
Στις 5 Ιούνη η μεγάλη κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές(27/5/2020)
Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή(30/8/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org