Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΛΠ (COSCO)
Ενέκρινε τον επικίνδυνο αντιλαϊκό σχεδιασμό

Με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής Πατούλη (ΝΔ), της παράταξης Σγουρού και Τζήμερου, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO) στο λιμάνι του Πειραιά, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, και την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή. Στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης παρενέβησαν επίσης μετά από αίτημά τους εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από τον Πειραιά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στους επιχειρηματικούς αυτούς σχεδιασμούς.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, κατήγγειλε την πολιτική συναίνεση των κομμάτων που εναλλάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη διακυβέρνηση, που συνοδεύει την υλοποίηση του έργου παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται. Επισήμανε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που συναινούν στα έργα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέπτυξε όπως γράψαμε στο χτεσινό φύλλο ο Στέλιος Μπενετάτος.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ εισηγητικά έθεσε αρκετά σημαντικά σημεία που θα έχουν συνέπειες για το λαό της περιοχής, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η μελέτη, στη συνέχεια τα αξιοποίησε για την τελική θετική γνωμοδότησή της. Ετσι, ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις που έθεσε υποκριτικά, έμεινε ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά.

Τοποθετήσεις εκπροσώπων μαζικών φορέων

Την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στα έργα του ΟΛΠ εξέφρασε ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», καταγγέλλοντας τη γιγάντωση των καζανιών του θανάτου μετά και την ολοκλήρωση της προβλήτας ΙΙΙ της COSCO, με βάση την οποία ενεργοποιούνται 112 καζάνια. «Μιλάμε κυριολεκτικά για βόμβα θανάτου», επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι τιμές του βενζολίου είναι στα ύψη, με τη δυσοσμία στο Πέραμα και το Κερατσίνι να είναι αφόρητη.

Ο Ακης Αντωνίου, από το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, επισήμανε ότι και αυτή η διαδικασία αποδεικνύει ότι μπροστά στα κέρδη του εκάστοτε επενδυτή - εν προκειμένω της COSCO - δεν μπαίνει κανένας φραγμός. Κατήγγειλε ότι κυβερνήσεις και εργοδοσία έχουν εξαπολύσει μία ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων, ενώ αναδεικνύεται ότι οι όροι με τους οποίους γίνονται οι επενδύσεις στην ακτογραμμή του Πειραιά είναι καταστροφικοί για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η Χρυσάνθη Αγάθου, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψηχώρος», κατήγγειλε την αφόρητη δυσοσμία και την εκπομπή καρκινογόνων αερίων από τη λειτουργία της «OIL ONE», που μάλιστα εν μέσω καραντίνας εξανάγκασε χιλιάδες κατοίκους όχι μόνο να μένουν σπίτι τους, αλλά να μην τολμούν να βγουν ούτε στο παράθυρο. Για χάρη του κέρδους θυσιάζεται το περιβάλλον, η υγεία και η ζωή των κατοίκων, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την αγωνία των χιλιάδων γονέων μετέφερε στην τοποθέτησή της η Αλεξάνδρα Τζέρμπου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επέκταση της κρουαζιέρας στην καθημερινότητα στη ζωή των κατοίκων. Οπως τόνισε, με τη συγκέντρωση πλήθους επιχειρηματικών μονάδων στο λιμάνι, προκαλούνται αναρίθμητες επιπτώσεις στο θαλάσσιο και φυσικό περιβάλλον με τη ρύπανση των υδάτων και του εδάφους, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή.

Αντιλαϊκός κατήφορος για την περιφερειακή αρχή Πατούλη

Στο μεταξύ, τον αντιλαϊκό κατήφορο της περιφερειακής αρχής Πατούλη και της διοίκησής της στον ΕΔΣΝΑ καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του φορέα, αφού προχτές τους απαγορεύτηκε η είσοδος στα γραφεία από αστυνομικές δυνάμεις, κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης της Περιφέρειας. Ο λόγος της απαγόρευσης ήταν ότι εκείνη τη μέρα αποσφραγίζονταν οι προσφορές για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνουν την απαράδεκτη αυτή πρακτική της περιφερειακής αρχής Πατούλη ως ένα ακόμα επεισόδιο στα έργα και τις ημέρες της στον ΕΔΣΝΑ και συνολικά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου έχει συνεδριάσει μία μόνο φορά, για να συγκροτηθεί σε Σώμα και να εκλέξει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Μάλιστα, τα μέλη του δεν ενημερώνονται καν για τις ημερήσιες διατάξεις και τις εισηγήσεις των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ - που ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα - και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της Αττικής είναι ανάγκη να τοποθετηθούν για τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη συνέχιση του εγκλήματος σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου συνολικά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org