Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Ζητά συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων

Αίτημα για συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων απέστειλε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Με την επιστολή της προς τα κόμματα, η ΕΔΕ εξηγεί πως ζητά τη συνάντηση, ώστε να εκτεθεί αναλυτικά η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ενωση, ενόψει της δηλωμένης πρόθεσης των 9 μελών να προσφύγουν στα Δικαστήρια σε λίγες μέρες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ένα αίτημα που σκοπό θα έχει να ανατρέψει το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Κατά το χτεσινό (σ.σ. προηγούμενη Πέμπτη 14 Μάη) ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε πραξικόπημα από τα 9 μέλη του, με τη ρητή άρνησή τους να συναινέσουν στην καθορισμένη από το Καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, αν και υπήρχε σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Η Ενωσή μας είναι η μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 Δικαστές και Εισαγγελείς, με πολλά έτη ιστορίας και αγώνων, σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές. Η πρωτοφανής παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν με οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της.

Οι ευθύνες του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, καθώς με το υπ' αριθμό πρωτ. 1578/13-5-2020 έγγραφο που μας απέστειλε, αποφάσισε να μην παρατείνει τις θητείες των ΔΣ τριών Δικαστικών Ενώσεων μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών, ενώ αυτό έχει γίνει με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αθλητικά σωματεία, φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού κ.ά. Οδηγεί με την απόφασή του αυτή ο κ. υπουργός συνειδητά τις Δικαστικές Ενώσεις σε μια δικαστική διένεξη και διαμάχη για την επιλογή μη αιρετών διοικήσεων που δεν θα έχουν καμία εντολή αντιπροσώπευσης από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς. Τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία των Δικαστικών Ενώσεων και τον κομβικό ρόλο τους ως εκφραστών της βούλησης του Δικαστικού Σώματος.

Οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν συνταγματική αναγνώριση (άρθρο 89 παρ. 5 του Συντάγματος). Επομένως η διασφάλιση της ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τους είναι χρέος της Πολιτείας και δεν αποτελεί απλά ένα εσωτερικό ζήτημα. Σας επισυνάπτουμε την επιστολή - καταγγελία που εξέδωσε το Προεδρείο της Ενωσης για τα χτεσινά γεγονότα. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να παρέμβουν έγκαιρα για να διαφυλάξουν την Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org