Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Να διασφαλιστούν η ποσότητα και η ποιότητα του νερού στον Βόλο

Τις τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα για τη διασφάλιση της επαρκούς ποσότητας και ποιότητας του νερού, ως κοινωνικού αγαθού, και για την προστασία του περιβάλλοντος στον Βόλο, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σημειώνει το γεγονός ότι από το 1979 που λειτουργεί η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), δεν έχει γίνει ακόμη η απογραφή των υδατικών πόρων, ενώ καταγράφει σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και τη δυσκολία κάλυψης του κόστους απολύμανσης και συντήρησης δεξαμενών και υδραγωγείων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως τα παραπάνω «είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ταυτόχρονα στηλιτεύει το γεγονός ότι «από το 2012, με τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), το προσωπικό μειώθηκε από 292 σε 156 εργαζόμενους. Η δημοτική αρχή Μπέου συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, σήμερα απασχολεί περίπου 150 άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, παραχωρώντας σχετικές δραστηριότητες σε εργολάβους, που σημαίνει μεθοδική ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών».

Ακόμα, αναδεικνύει ότι με τις Οδηγίες της ΕΕ και τις σχετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων «επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το συνολικό λογαριασμό "κόστους" του νερού. Θα συνεχίσει δηλαδή την εμπορευματοποίηση του νερού και θα διαμορφώνει νέα πεδία χρυσοφόρων επενδύσεων για επιχειρηματικούς ομίλους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι σήμερα χρειάζεται ένας γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ότι «οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε καμιά περίπτωση να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την περιβαλλοντική - κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση και αποχέτευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητά τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση και το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική για την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org