Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου

Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Μασσαλία
Από τη μηχανοκίνητη πορεία στη Μασσαλία
Με σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των καπιταλιστών», την περασμένη Τρίτη έγινε στη Μασσαλία μηχανοκίνητη διαδήλωση την οποία οργάνωσε, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, το Εργατικό Κέντρο της περιοχής (CGT 13 - Bouches du Rhone). Ηταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση που έγινε στην περιοχή από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο που στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα επίπεδα και μεγαλώνει, έτσι, και η αξία άμεσης και αποφασιστικής οργάνωσης της λαϊκής πάλης.

Στη σχετική του ανακοίνωση το ΕΚ σημειώνει πως οι καπιταλιστές «δεν έχουν παρά μόνο ένα μόνο θέμα στο νου, να σώσουν ένα σύστημα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να πλουτίζουν με το μόχθο των άλλων, να αρπάζουν την τεράστια πλειοψηφία του παραγόμενου πλούτου». Καταγγέλλει τον πακτωλό επιδοτήσεων και άλλων μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση τρέχει ξανά να προστατέψει τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, ετοιμάζοντας νέα λεηλασία των λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά δημόσια χρήματα, δηλαδή τα δικά μας, χρησιμοποιούνται για να "κοινωνικοποηθεί" η χασούρα ενώ τα κέρδη των πολλών αυξάνονται».

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εργαζόμενοι και σε άλλους χώρους, π.χ. στο δίκτυο διανομής Τύπου (βλ. σχετικό θέμα) αλλά και στην Υγεία. Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ντε Πελεγκρίν» έχουν προειδοποιήσει για απεργία από αύριο 22 Μάη, διεκδικώντας επαρκή μέτρα ασφαλείας, ορολογικά τεστ, επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Επίσης, διεκδικούν το πριμ των 1.500 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους «αποτελεσματικούς» εργαζόμενους, καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή πως η όποια «αναποτελεσματικότητα» των εργαζομένων οφείλεται στις ελλείψεις που έχουν οι δημόσιες δομές Υγείας. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις υγειονομικών σε νοσοκομεία σε Τουλούζη, Ρον και Παρίσι.

Κινητοποιήσεις γίνονται και στην Ιταλία, όπου χτες 20 Μάη η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB - μέλος της ΠΣΟ) καλούσε σε μέρα πανιταλικής δράσης. Σήμερα Πέμπτη η USB καλεί σε απεργία τους εργάτες γης, τους οποίους οι μεγαλοαγρότες και βιομήχανοι των Τροφίμων είναι έτοιμοι να ξεζουμίσουν ακόμα πιο άγρια για να μειώσουν τη χασούρα που υπέστησαν και να κερδίσουν χαμένο έδαφος. Αύριο Παρασκευή η Ενωση καλεί σε απεργία σε κλάδους όπως η αποκομιδή - διαχείριση απορριμμάτων και το Μέταλλο, ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα σε κολοσσούς όπως η «Arcelor Mittal». Στις 16 Μάη οργανώθηκαν αγωνιστικές διαμαρτυρίες εργαζομένων στον Τουρισμό, ενάντια στη νέα αντεργατική επέλαση που επιταχύνει η προσπάθεια του ιταλικού κεφαλαίου να εξασφαλίσει μέρος της τουριστικής «πίτας» ενόψει του καλοκαιριού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα(2023-05-26 00:00:00.0)
Εργατικό μπλόκο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία(2022-03-22 00:00:00.0)
Απεργούν οι λιμενεργάτες ζητώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία(2021-10-26 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική(2020-11-26 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στην USB Ιταλίας(2017-05-02 00:00:00.0)
Μηνύματα αλληλεγγύης απ' όλον τον κόσμο(2016-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ