Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η «συνεργασία» με Γαλλία και ΗΠΑ

Πτυχές της σχεδιαζόμενης βαθύτερης εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Γαλλίας συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σε συνέχεια και όσων συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Παρλί το Φλεβάρη στην Αθήνα, όπου εκτός από τον ομόλογό της είδε και τον Κυρ. Μητσοτάκη, η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε την πρόσκληση στον Ν. Παναγιωτόπουλο να επισκεφτεί επισήμως το Παρίσι, επίσκεψη που βλέπουν να γίνεται τον Ιούνη, συνδυάζοντάς την με την υπογραφή Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων.

Συνεργασία που εμπεριέχει στοιχεία όπως: Στήριξη γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων (ήδη ελληνικά πλοία έχουν μπει σε ομάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου των Γάλλων, ενώ υπάρχει και γαλλικό «αίτημα» για αποστολή μάχιμου τμήματος του Στρατού Ξηράς στο Μάλι προς υποστήριξη της εκεί γαλλικής «ειρηνευτικής» δύναμης), κοινές επιχειρήσεις με «καπέλο» ΕΕ (π.χ. τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου πλοία στέλνουν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία), αλλά και εξοπλισμοί.

Υπάρχει άλλωστε γαλλική πρόταση για απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Belharra, και δεν περνά απαρατήρητο ότι της επικοινωνίας των δύο υπουργών είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ και της αντίστοιχης γαλλικής DGA για το θέμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η εμβάθυνση της «συνεργασίας» και με τις ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, ολοκληρώθηκε χτες προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, με συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών της ΠΑ. Επιπρόσθετα, εκτελέστηκε «ευρεία συνεργασία με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ», που απογειώθηκε από τη ΝΑΤΟικη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας και πέταξε νότια της Κρήτης, εκτελώντας σύμφωνα με πληροφορίες «σύνθετα σενάρια» κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και πολέμου επιφανείας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org