Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μπει φραγμός στις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος

Ακόμα και το χιλιοκαμένο Πάνειο Ορος, ψηλά πάνω από το Λαγονήσι στην Ανατολική Αττική, μπαίνει στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων, που με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζουν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Πρόκειται για σχεδιασμό που προωθείται ήδη και πρόσφατα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σαρωνικού. Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σαρωνικού του ΚΚΕ αναδεικνύει τους κινδύνους για το βουνό από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που θα αλλάξουν ριζικά τη μορφολογία και την αισθητική της περιοχής. Αυτή η δραστηριότητα, τονίζει, προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο την «απελευθέρωση» - δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση - της Ενέργειας, ώστε να επενδύσουν κερδοφόρα τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η ΚΟ Σαρωνικού σχολιάζει τις «διαφωνίες» που εξέφρασαν με αυτούς τους σχεδιασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη της ΝΔ, στο όνομα τάχα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντάς τις προσχηματικές. Πιο συγκεκριμένα, και σχετικά με την εισήγηση του δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία «ενεργειακών κοινοτήτων» σημειώνει ότι είναι επικίνδυνη, αφού ουσιαστικά είναι «συνεταιριστικός "φερετζές" για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ. Με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης μπάζουν τις επιχειρήσεις στον τομέα των ΑΠΕ από την πίσω πόρτα, με σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια και επιδοτήσεις, και στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις του κόσμου για τα αιολικά πάρκα πετώντας το τυράκι της αντιμετώπισης της "ενεργειακής φτώχειας", την προώθηση της "κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Δηλαδή λένε ότι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος, αλλά θα μπορούσε κάποιο άλλο μέρος του δήμου να αξιοποιηθεί ώστε μονοπωλιακοί όμιλοι να επιδοτηθούν με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές και οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας να πληρώνουν το ρεύμα χρυσό», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Και προσθέτει: «Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η ύπαρξη μιας μονάδας παραγωγής Ενέργειας σε μια περιοχή αντιστοιχεί και σε φθηνό ρεύμα για το λαό. Η πραγματικότητα αποδεικνύει, για παράδειγμα, ότι στην πόλη του Λαυρίου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Αττική αλλά οι διακοπές ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες του Λαυρίου είναι εκατοντάδες. Η ΚΟ Σαρωνικού του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για φθηνό ρεύμα, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος, και για να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ