Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Εξαρση της διάδοσης του ιού στη Λ. Αμερική

Συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου πλήττει περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από το Μεξικό έως τη Χιλή τα κρούσματα ξεπερνούν τα 500.000 και οι νεκροί τους 30.000. Η Βραζιλία κρατάει σταθερά τα «σκήπτρα» στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με πάνω από 271.000, και στους νεκρούς, με πάνω από 18.000, ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφει ακόμα μεγαλύτερους ημερήσιους αριθμούς νεκρών. Ακολουθούν το Περού, με σχεδόν 100.000 κρούσματα και 2.914 θανάτους, και το Εκουαδόρ, με πάνω από 34.000 κρούσματα και 2.839 νεκρούς.

Αλλά και η Χιλή γνώρισε χτες τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων και κρουσμάτων. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε πάνω από 500 νεκρούς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γύρω στα 50.000. Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο συγκλονίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού στις μετακινήσεις που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί την κυριότερη εστία της πανδημίας. Αμέσως έκανε την παρουσία του ο στρατός, που επιτέθηκε για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους σε φτωχογειτονιές του Σαντιάγο οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και της μη στήριξης των ανέργων.

Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι και 2.713 νέα κρούσματα. Πρόκειται για το μόλις δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στη Νικαράγουα. Η υπουργός Υγείας της συγκεκριμένης χώρας της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε χτες 254 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμό δεκαπλάσιο από αυτούς που καταγράφονταν την προηγούμενη βδομάδα, ενώ οι θάνατοι επισήμως ανήλθαν σε 17. Αλλες πηγές πάντως, όπως διάφορες ΜΚΟ, μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, λόγω λειψής καταγραφής ασθενών που εμφανίζονται με αναπνευστικά προβλήματα και καταχωρούνται ως ασθενείς «άτυπης πνευμονίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ