Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
1.832 τα κρούσματα, 81 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας, 77 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 1.832, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. Το 27,3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Εχουν γίνει συνολικά 28.584 έλεγχοι. Μέχρι στιγμής 90 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, μέσης ηλικίας 66 ετών, εκ των οποίων το 21% είναι γυναίκες και το 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και είναι άνω των 70 ετών. 10 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους 81, εκ των οποίων το 28% είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία για εγκύους, όπως αυτά απορρέουν από διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το 86% των εγκύων παρουσίασε πολύ ήπια μορφή της νόσου, ενώ κανένα μωρό δεν βρέθηκε μολυσμένο. Επανέλαβε ότι οι θάνατοι και η επιδημική καμπύλη δεν παρουσιάζουν αύξηση και προοδευτικά θα υπάρξει μείωση των θανάτων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στη χώρα.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια στα ειδικά αέρια και το οξυγόνο στα νοσοκομεία της χώρας κι ενώ η χώρα διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα πανδημίας, επανέλαβε δράσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες ότι θα γίνουν. Συγκεκριμένα μίλησε για τις Κινητές Ομάδες Υγείας - ΚΟΜΥ, οι οποίες υποτίθεται θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή πρόκειται για ένα μέτρο αποσπασματικό και ληξιπρόθεσμο. Οι ΚΟΜΥ όπως προβλέπεται θα αποτελούνται από έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό, με σχέση εργασίας που θα λήξει σε τρεις μήνες. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, προβλέπονται 500 τρίμηνες προσλήψεις νοσηλευτών, 500 τρίμηνες κατόχων διπλώματος οδήγησης και 100 για τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ, με «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλους τρεις μήνες». Οι νοσηλευτές πρόκειται να εκπαιδευτούν στα νοσοκομεία.

Κατά τ' άλλα, για άλλη μια φορά, τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να εγκωμιάσουν τους υγειονομικούς, κάνοντας λόγο για την επικινδυνότητα της δουλειάς τους επ' αφορμή και της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία, αποσιωπώντας όμως ότι η δουλειά τους γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη επειδή η κυβέρνηση τους στερεί μέσα ατομικής προστασίας, δεν τους μονιμοποιεί, δεν τους εντάσσει στα ΒΑΕ, ενώ αρνείται να κάνει μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ