Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Παρών» από τα σωματεία με πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς

Η αφίσα του ΣΕΤΗΠ διακινείται μαζί με το σποτάκι
Η αφίσα του ΣΕΤΗΠ διακινείται μαζί με το σποτάκι
Τα αιτήματα της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Yγεία μετέφεραν σε εργαζόμενους και χώρους δουλειάς συνδικάτα και Ομοσπονδίες. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις στήριξαν την απόφασή της να μετατραπεί η χτεσινή μέρα σε μέρα συμβολικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Yγείας. Αντιπροσωπείες συνδικαλιστών συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των υγειονομικών έξω από τα νοσοκομεία, σωματεία και φορείς βρέθηκαν έξω από δομές του ΕΟΠΥΥ, ενώ με εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς.

Σε εργοτάξια

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στα εργοτάξια της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, μαζί με το Σωματείο Ηλεκτρολόγων, και του «River West» στη λεωφ. Κηφισού, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να δυναμώσoυν οι παραπάνω διεκδικήσεις.

«Να απαιτήσουμε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα», τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και κατήγγειλαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση μοιράζει 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, την ίδια στιγμή που οι υγειονομικοί παλεύουν στις συνθήκες της πανδημίας με ελλείψεις προσωπικού, αναλώσιμων, μέσων προστασίας. Επίσης, τονίστηκε ότι τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία δεν είναι προσωρινά αλλά «ήρθαν για να μείνουν», επιδιώκοντας να φορτωθούν για άλλη μια φορά τα βάρη στους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αναδείχτηκε η θετική πείρα του Συνδικάτου, καθώς ύστερα από παρεμβάσεις σε μεγάλα εργοτάξια πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας, χωρίς ωστόσο να έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα.

Σε μια σειρά από κλάδους

Μήνυμα αγώνα από εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ
Μήνυμα αγώνα από εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ
Παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενημέρωσαν εργαζόμενους και καταναλωτές για τα αιτήματα της μέρας δράσης, διεκδικώντας παράλληλα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ που δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης.

«Δυναμώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε στο πλάι όλων των υγειονομικών για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε με την εξόρμησή του το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να απαντήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και αναστολή συμβάσεων.

Παρέμβαση στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, δίπλα στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», στη Μεσογείων, έκανε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με τους εργαζόμενους στο πρακτορείο Τύπου «Αργος» συζήτησαν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, εξόρμηση στους εργαζόμενους στην ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ έκαναν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, ανακοινώσεις στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ μοίρασε το Σωματείο Ενέργειας.

Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο παρεμβαίνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) στην Αττική. Το βίντεο που έχει επεξεργαστεί το ΣΕΤΗΠ για να διαδοθούν τα αιτήματα προστασίας του λαού και των εργατικών δικαιωμάτων διακινούνταν χτες το πρωί ακόμα και στις τηλεσυσκέψεις των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν από το σπίτι με το καθεστώς της τηλεργασίας. Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, μια σύντομη προβολή μετέφερε το μήνυμα αγώνα. Παράλληλα, διακινείται και η εύστοχη αφίσα του Συνδικάτου με θέμα την τηλεργασία. Το ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε επίσης χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Teleperformance», διεκδικώντας να σταματήσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

{εργοτάξια}
{εργοτάξια}
Περιοδείες σε φασονατζίδικα, όπου δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, με ελλιπή μέτρα προστασίας, δεκάδες εργάτες μετανάστες, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Με τις αφίσες που τύπωσε το ΠΑΜΕ σε μια σειρά από γλώσσες, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα πως ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι και δική τους υπόθεση.

Σε δήμους και στην Περιφέρεια

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο 6ο Δημοτικό Ιατρείο της Αθήνας, όπου 23 συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν επίσης ότι η διοίκηση του Ιατρείου, με εντολή της δημοτικής αρχής, δεν τους χορηγεί την άδεια «ειδικού σκοπού», με την αιτιολογία ότι είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την προϊσταμένη, η οποία δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταβληθούν δεδουλευμένα, ενώ όσον αφορά το θέμα της ειδικής άδειας, παρέπεμψε στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού.

Πρωτοβουλίες ανέλαβαν, επίσης, σωματεία εργαζομένων σε δήμους: Στην Ηλιούπολη έγιναν περιοδείες, ενώ σε Πετρούπολη και Καισαριανή αναρτήθηκαν πανό.

Σε συμβολική δράση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία οργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ανοίγοντας πανό έξω από το κτίριο στην Κατεχάκη.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις Μεταφορές

Στα εργοτάξια «River West» και «Παπαστράτου»
Στα εργοτάξια «River West» και «Παπαστράτου»
Παρεμβάσεις στα αμαξοστάσια και στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΟΣΥ έκαναν εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο κατέθεσαν έγγραφο με τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν τη στελέχωση των ιατρείων στα αμαξοστάσια με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τη δημιουργία νέων υποδομών για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών (πύκνωση δρομολογίων, κλείσιμο του χώρου του οδηγού με ειδικό υλικό).

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας οργάνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, στέλνοντας μήνυμα πως οι ναυτεργάτες δεν μένουν σιωπηλοί απέναντι στα μεγάλα κενά και ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δεχθεί, ναυτεργάτης «που είχε απολυθεί την Κυριακή 5 Απρίλη από το Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ" της ναυτιλιακής εταιρείας "ΜΙΝΟΑΝ LINES", στο λιμάνι των Χανίων, νοσηλεύεται με κρούσμα κορονοϊού σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου». Υπενθυμίζουν πως στις 2 Απρίλη στο ίδιο πλοίο είχαν απολυθεί 8 ναυτεργάτες, καθώς αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές απολύσεις ναυτεργατών. Με βάση τις πληροφορίες για την ύπαρξη κρούσματος, ζητούν με ευθύνη του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Ναυτιλίας, της εφοπλιστικής εταιρείας, να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των απολυμένων ναυτεργατών και των μελών του πληρώματος».

Στα φασονατζίδικα
Στα φασονατζίδικα
Αντίστοιχα, απαιτούν ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα κορονοϊού στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «Ελ. Βενιζέλος». Τέλος, τα ΔΣ των σωματείων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του 46χρονου ναυτεργάτη, οικονομικού αξιωματικού, που εργαζόταν σε κρουαζιερόπλοιο, προσβλήθηκε από κορονοϊό και κατέληξε ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μεξικού.


Πρακτορείο «Αργος»
Πρακτορείο «Αργος»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ