Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (ο Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς κ.ά.

1954 Κυρώνεται το ΝΔ 2799/1954, με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1963 Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1972 Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρεια Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish» («Δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς»). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» κ.ά. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη).

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ τον Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

2013 Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 - 1990.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ