Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απάντηση στην ... «έκτακτη κανονικότητα»

Την επιστολή ενός εργαζόμενου που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης από την εταιρεία «SKAG», με την οποία απαντάει σε email της εργοδοσίας, δημοσιοποίησε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως ενημερώνει το συνδικάτο, στην επιστολή της η εργοδοσία χαρακτηρίζει «έκτακτη κανονικότητα» τις συνθήκες της περιόδου και ενώ απευθύνεται στους εργαζόμενους δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση (!) για τα μέτρα που έχει πάρει. Λέει, για παράδειγμα, ότι προσπαθεί να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις εταιρείες, παρά τις «δυσοίωνες συγκυρίες», παραθέτοντας μάλιστα τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ έως και 5%.

Τους ενημερώνει ακόμα ότι ετοιμάζει και «χορηγία» σε νοσοκομεία, αλλά τους καλεί να ...προσέχουν τον εαυτό τους, τώρα που είναι σε αναστολή σύμβασης, ώστε «να είστε όλοι σωματικά και ψυχολογικά υγιείς, για να είστε έτοιμοι να επανέλθετε εν καιρώ στην εργασία σας». Οπως λέει η εργοδοσία, «τώρα είναι η ευκαιρία να φροντίσετε το σπίτι σας, να παίξετε με τα παιδιά σας, να μιλήσετε με τους φίλους σας στο τηλέφωνο, να ξεκουραστείτε».

Προφανώς για να εκτιμήσουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία, τους συστήνει: «Μην ξεχνάτε ότι αυτό το διάλειμμα δεν είναι για πάντα, αλλά για ένα χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας όσο καλύτερα γίνεται κάνοντας όλα τα πράγματα που θέλατε (φυσικά μέσα στο σπίτι) γιατί τώρα είναι η ευκαιρία!». Για κερασάκι στην τούρτα, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι θα τους στείλει και «μια ενδιαφέρουσα ενότητα» από έναν «Οδηγό συναισθηματικής επιβίωσης και ψυχολογικής διαχείρισης» για κρίσεις, «που ταιριάζει απόλυτα με την τωρινή συγκυρία»!

Η επιστολή - απάντηση του εργαζόμενου λοιπόν έχει ως εξής:

«Αγαπητοί εργοδότες, έλαβα το email που στείλατε και πραγματικά με συγκινήσατε που ενώ μου έχετε αναστείλει την σύμβαση και με έχετε αφήσει να ζήσω όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου και οι οικογένειές μας με 800 ευρώ για 45 ημέρες, παρ' όλα αυτά με σκέφτεστε και μοιράζεστε μαζί μου τις σκέψεις σας.

Πραγματικά βιώνω δύσκολες, αλλά όχι πρωτόγνωρες για μένα συνθήκες, μιας και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που για να διασφαλίσετε τη "βιωσιμότητα" της επιχείρησής σας και τα κέρδη σας, μου μειώσατε το μισθό και καταργήσατε την κλαδική ΣΣΕ. Αλλά για να μη σας στεναχωρώ με τα περασμένα, να έρθουμε στις σημερινές συνθήκες που πραγματικά είναι πολλοί που θυσιάζονται και ματώνουν για να αντιμετωπιστούν η πανδημία και οι επιπτώσεις στη ζωή μου. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι (όπως αυτούς που απολύσατε από τις αποθήκες σας πριν από λίγο καιρό) και φυσικά οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη χωρίς τα κατάλληλα "όπλα".

Ολοι αυτοί, που οι "δικοί σας άνθρωποι", υπουργοί της κυβέρνησης, έβριζαν, συκοφαντούσαν και απειλούσαν, όπως ο Αδωνις, που ως υπουργός Υγείας έβριζε το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και τώρα αναγκάζεται να τους συγχαίρει. Ναι, για τον υπουργό κ. Γεωργιάδη λέω, αυτόν που επισκέφθηκε την επιχείρησή σας όταν ανέλαβε υπουργός για να ακούσει τα αιτήματά σας. Οπως και για τον άλλον από την "ομάδα σας", τον Βρούτση, που εργάζεται ακατάπαυστα για να παρέχει στήριξη και "ζεστό" χρήμα σε σας τους σκληρά εργαζόμενους επιχειρηματίες. `Η τον άλλο, τον Χαρδαλιά, που κουνάει το δάχτυλο και με ύφος "χιλίων καρδιναλίων" "συμβούλεψε" τους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους εκ περιτροπής, για την υγεία μας φυσικά.

Είναι φυσικό λοιπόν να αισθάνεστε τυχεροί που εν μέσω πανδημίας έχετε τόσους δικούς σας πιστούς ανθρώπους, που νοιάζονται και υπηρετούν τα συμφέροντά σας.

Αυτό που με συγκίνησε όμως περισσότερο στην επιστολή σας είναι η διάθεση να προσφέρετε με χορηγία στα νοσοκομεία ιατρικό εξοπλισμό και υλικά, και περιμένω με αγωνία να με ενημερώσετε με λεπτομέρειες πού θα τα δωρίσετε, όπως είμαι σίγουρος ότι θα αναφέρετε ότι είναι από τα χρήματα που έχετε κερδίσει (συγνώμη, "αποταμιεύσει"), τόσα χρόνια από την εργασία μου.

Την ώρα που διάβαζα την επιστολή σας στο παιδί μου, τι λέτε να με ρώτησε! "Δηλαδή, πατέρα υπάρχει περίπτωση να σου καλύψει ο εργοδότης σου τα λεφτά που χάνεις από τον μισθό όσες μέρες δεν δουλεύεις;". `Η "θα επαναφέρετε τα πουλμανάκια που σταματήσατε, για λόγους οικονομίας, για να μετακινούνται οι εργαζόμενοι;".

Παιδική αφέλεια, είπα από μέσα μου και άλλαξα κουβέντα. Αλλωστε, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε μάθει να βιώνουμε την "κανονικότητά" σας στο πετσί μας, με μειώσεις μισθών, περικοπές στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με πετσόκομμα δικαιωμάτων, με περιορισμό των ελευθεριών μας κ.ά.

ΥΓ: Καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι, μαζί με την "ενδιαφέρουσα" ενότητα από το βιβλίο που μας αποστείλατε, να ενημερωθούν και να διαβάσουν για το σύστημα Υγείας στις σοσιαλιστικές χώρες, που ήταν ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Καλή σας ημέρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ