«Το ΚΚΕ τοποθετείται για τον εκλογικό νόμο από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, συνεπές στην υποστήριξη της ανόθευτης και άδολης απλής αναλογικής», επανέλαβε και στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας πως «η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική είναι ασυμβίβαστη και με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους, αλλά και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για το οποίο κανένα άλλο κόμμα, πλην του ΚΚΕ, δεν μιλάει».
Οπως ανέφερε, το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση είναι «πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις».
Αλλωστε, για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ την έννοια της δημοκρατίας την οποία διακηρύττει φαίνεται, σημείωσε, από το γεγονός ότι «οι ίδιοι που μιλούν για τις "μειοψηφίες" των διαδηλωτών και των απεργών και νομοθετούν ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας πρέπει να το κάνει με συμμετοχή του 50+1 του συνόλου των εργαζομένων σε γενική συνέλευση και μάλιστα κάτω από τη μύτη της εργοδοτικής τρομοκρατίας - ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που τον επέκτεινε η Νέα Δημοκρατία - είναι οι ίδιοι που νομοθετούν όλα τα απαραίτητα κόψε - ράψε για το σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών».
Αναφέρθηκε στις προτάσεις των άλλων αστικών κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που, με διάφορες παραλλαγές, προτείνουν μπόνους, πλαφόν, ή μεικτά εκλογικά συστήματα όπως το ΜέΡΑ25.
Ολα αυτά, τόνισε, «γιατί πολύ απλά, πάνω απ' όλα προτάσσετε τη σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής του βάρβαρου και σάπιου συστήματος», προσθέτοντας ότι «ένα εκλογικό σύστημα, με τις όποιες παραλλαγές του και ανάλογα τις πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες κάθε φορά, αποτελούσε και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ισχυροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσω της νόθευσης της λαϊκής βούλησης».
Σχολίασε ακόμα ότι η κυβέρνηση παράλληλα στήνει «σκηνικό εκβιασμού των διπλών εκλογών», το οποίο, σημείωσε, «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να υψώσει εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία», επαναφέροντας «τα περί κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Φυσικά, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, που έγινε η μνημονιακότερη όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή».
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη στο λαό πως ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει από μόνο του φιλολαϊκή πορεία. «Το κλειδί για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αφού εντός των τειχών, όποιο σύστημα και αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, πολυκομματικές ή μονοκομματικές θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του», σημείωσε, θέτοντας την ανάγκη αμφισβήτησης, ρήξης και ανατροπής του σάπιου συστήματος.