Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επικίνδυνα σχέδια για εμπλοκή τους και σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας

Την εμπλοκή του στρατεύματος σε αντικείμενα και της λεγόμενης εσωτερικής ασφάλειας, σε στοίχιση με τα κάθε λογής σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, με μια σειρά γνωστά προσχήματα, ανέπτυξε ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής, απευθύνοντας την Τετάρτη ομιλία με θέμα «Εξωστρέφεια στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, με θέμα «Γέφυρες Συνεργασίας για μία Σύγχρονη Διακυβέρνηση της Χώρας».

Επιπλέον ανησυχία, φυσικά, γεννάει το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός, επιστρατεύοντας απαράδεκτους «συνειρμούς» και δείχνοντας προς την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ανακοίνωνε πως τους επόμενους μήνες «η χώρα θα αποκτήσει Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού» και το Ευρωκοινοβούλιο κατέγραφε ως «κινδύνους ασφαλείας» για την ΕΕ τις «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας». Ο υφυπουργός είναι ταυτόχρονα και ο επικεφαλής του «Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων», του «υβριδικού» ένοπλου σώματος που συστάθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση. Το σώμα αυτό, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με βάση και τα ανάλογα προτάγματα ΝΑΤΟ και ΕΕ δημιουργεί έναν μηχανισμό έντασης της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών τον οποίο, όταν απαιτηθεί, θα τον στρέψουν ενάντια και στον υπόλοιπο λαό.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλκ. Στεφανής είπε πως σήμερα ΟΗΕ, ΕΕ και NATO «βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα ασύμμετρων προκλήσεων και απειλών» που περιλαμβάνει «πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, μετανάστευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό, διεθνή τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα και πειρατεία, εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική παγκοσμιοποίηση», δηλαδή... τα πάντα, και πως «οι δυτικές κοινωνίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες αυτές υβριδικές απειλές, απαιτούν όλο και πιο επιτακτικά από τις κυβερνήσεις τους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση εξασφάλισης αισθήματος ασφάλειας...».

«Ετσι», είπε, «σε εθνικό πλαίσιο αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, με κοινή πάντα συνιστώσα την ανάγκη ενεργοποίησης των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την παροχή συνδρομής στους καθ' ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς και την κάλυψη των κενών που διαπιστώνονται σε επίπεδα ασφάλειας», δείχνοντας δηλαδή εμμέσως πλην σαφέστατα προς την κατεύθυνση εμπλοκής των ΕΔ σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Μάλιστα, ως «βασική προϋπόθεση επιτυχίας» του στόχου οι Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν ένας «σύγχρονος οργανισμός που θα εγγυάται την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των δυνητικών απειλών» έθεσε - και για τα παιδιά του λαού που υπηρετούν και εργάζονται στις ΕΔ - την «υπέρβαση των παγιωμένων αγκυλώσεων, της αδράνειας, του εφησυχασμού, της μιζέριας και της εμμονής σε στερεότυπες αντιλήψεις, που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο στρατιωτικό οικοδόμημα...».

Παραπέρα, αναπτύσσοντας το πώς επιτυγχάνεται αυτή η εξωστρέφεια των ΕΔ, παρέθεσε «κεντρικούς άξονες» όπως «Δράσεις για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας με συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές χώρες», «Δράσεις για την ενδυνάμωση του συστήματος διοίκησης, με έμφαση στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των ΕΔ και κρατικών αλλά και ιδιωτικών φορέων που ασχολούνται με την τεχνολογία» κ.λπ.

Συμπλήρωσε ότι «συναφώς με εξωστρεφή προσανατολισμό», το υπουργείο Αμυνας «διεξάγει, αναπτύσσει και αξιοποιεί τεχνολογική έρευνα στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών των ΕΔ και συμμετέχει με φορείς της επιστημονικής κοινότητας και λοιπούς δημόσιους φορείς σε ερευνητικά προγράμματα Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών Συνεργατικών Σχημάτων».

Ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» ανέφερε τη συμμετοχή στα προγράμματα Permanent Structured Cooperation (PESCO) της ΕΕ για την ανάπτυξη των αυτοτελών δολοφονικών δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, «όπου η Ελλάδα ηγείται σε πέντε προγράμματα και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα το Cyber Defence ("κυβερνοάμυνα")» και τα «Κέντρα Αριστείας» του ΝΑΤΟ, όπου «καθιερώνουμε το κύρος και εδραιώνουμε τη διεθνή αντίληψη περί της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ