Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ |
Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα του λαού που ζει στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (βλ. ψευδοκράτος), όπως και ότι κανένα σχέδιο που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Απαντώντας στις δηλώσεις Ακάρ, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας συνέχιζε τις προσπάθειες καλλιέργειας εφησυχασμού, παραπέμποντας στην πρόσφατη επιστολή Πομπέο, ότι «μιλά για ευημερία, δημοκρατία, ασφάλεια, δηλαδή στήριξη της χώρας μας σε θέματα πολύ ευρύτερα, που έχουν να κάνουν και με τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στη γειτονιά μας».
Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ακόμα: «Ο,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Παραπέρα, από το ΥΠΑΜ παραπέμπουν στο άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, ότι υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφόμενης κατά οιουδήποτε μέρους της επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Βέβαια η χώρα που απειλεί είναι η ...σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, το οποίο εκθειάζει η ελληνική κυβέρνηση ως «εγγυητή της ειρήνης».