Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει εκλογικό σύστημα «αναζωογόνησης» του αστικού πολιτικού συστήματος

Την υποτιθέμενη «απλή αναλογική» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πλαφόν 3% και «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, ως αποτελεσματικότερο εργαλείο συγκρότησης αστικών κυβερνήσεων που θα εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα και την «αναζωογόνηση» του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του χτες το βράδυ στη Βουλή.

Παρότι το εκλογικό σύστημα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την απλή, ανόθευτη αναλογική, ο Αλ. Τσίπρας «ξεσπάθωσε» κατά των νόμων που δίνουν «πλαστές πλειοψηφίες» και παραβιάζουν «την ισοτιμία της ψήφου», για να καταλήξει στο διά ταύτα πως η πλειοψηφία του λαού «επιθυμεί προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση», παραδεχόμενος πως η πρότασή του για την εκλογή ΠτΔ και για το εκλογικό σύστημα συνιστά «συμβολή στη σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αλλωστε, αξιοποιώντας ξανά - σαν έτοιμος από καιρό - τους εκβιασμούς της ΝΔ περί διπλών εκλογών, ως την καλύτερη «πάσα» για τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που σηκώνει περί «προοδευτικών» και «συντηρητικών» αστικών πολιτικών δυνάμεων, υποστήριξε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως με «απλή αναλογική» και θα διαμορφώσουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Πρόσθεσε δε με νόημα, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: «Να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση».

Προεξόφλησε άλλωστε ότι η υποτιθέμενη απλή αναλογική «ήρθε για να μείνει», σαν ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος για «σύγκλιση μέσω του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού», που θα το «ανανεώσει και αναζωογονήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, και θα αποτελέσει τη «θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη» και για τη συνεργασία των δυνάμεων της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας ώστε «να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική» στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Στο φόντο αυτό, υπέδειξε τη ΝΔ ως τη δύναμη που αδυνατεί να καταφέρει τις κυβερνητικές «συναινέσεις» και ότι «με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής, με το επιχείρημα μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτετε και την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ