Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
«Διαγωνισμός» καλπονοθευτικών συστημάτων με κοινό στόχο την αντιλαϊκή «κυβερνησιμότητα»

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, με όλα τα αστικά κόμματα, με «πρώτα βιολιά» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ξορκίζουν την ανόθευτη απλή αναλογική και ταυτόχρονα να πλειοδοτούν με την κυβέρνηση σε προτάσεις καλπονοθευτικών συστημάτων που εξασφαλίζουν την αντιλαϊκή «κυβερνησιμότητα», τη χωρίς αναταράξεις εφαρμογή της πολιτικής, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», προβλέπει εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν στις έδρες που του αναλογούν. Από κει και πέρα θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Στις 20 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα, δηλαδή, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων» με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της δύναμής τους είναι υψηλότερος από το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος που «συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων». Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο συνασπισμός με τον αριθμό των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Το στίγμα των... χαοτικών διαφορών ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς έδωσε άλλωστε και η αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που αφορούσε στις προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται, ώστε οι 50 έδρες του μπόνους να εξασφαλίζονται και για τον συνασπισμό κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, τόνισε ότι «η συζήτηση είναι της υποκρισίας» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα από το 1974 που να καταγράφει την εκλογική βούληση του λαού, ενώ ανέδειξε ότι όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις είναι μειοψηφίας και τα αστικά κόμματα στηρίζουν καλπονοθευτικά συστήματα και αρνούνται όλα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική. «Ληστεύετε τις ψήφους άλλων κομμάτων. Οταν σας συμφέρει, πάτε με μονοκομματικές και όταν δεν σας συμφέρει με διάφορα περίεργα σχήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τάχα υπέρμαχος της απλής αναλογικής, προτείνοντας την ίδια ώρα μια ...«απλή αναλογική» με πλαφόν 3% και «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, με την απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε, η μία έδρα επιπλέον μπόνους στο πρώτο κόμμα να εξασφαλίζεται για κάθε 1% που παίρνει, αντί του 0,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο της ΝΔ. Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι εμποδίζει κόμματα μουσουλμάνων να εισέλθουν στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ένα μεικτό ερμαφρόδιτο σύστημα με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών να εκλέγονται με απλή αναλογική και οι υπόλοιπες να είναι μονοεδρικές εκλεγμένες με πλειοψηφικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ