Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίμησαν τους πεσόντες στη Μάχη της Ηλεκτρικής

Την ηρωική μάχη για την προστασία του εργοστασίου της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι από τους ναζί, που έδωσαν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 1944, δύο μέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, τίμησαν την περασμένη Κυριακή οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, από κοινού με το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο μνημείο των 11 πεσόντων, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του σημερινού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Οι συγκεντρωμένοι, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι βρέθηκαν στο χώρο μετά από μαχητική πορεία στις εργατογειτονιές της περιοχής, με προμετωπίδα το πανό: «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε με το ΚΚΕ για το δίκιο μας» να δίνει το στίγμα.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λευτέρης Καλογιαννίδης.

Το «παρών» έδωσαν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Β. Μαρούπας και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Γιώργος Τσουγκεράκης, στέλεχος της Οργάνωσης. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ του Πειραιά, ο δήμαρχος, καθώς και σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το συγκλονιστικό προσκλητήριο νεκρών, στον τόπο της θυσίας των ηρώων μαχητών του ΕΛΑΣ.

Τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη, και ενώ στο κέντρο της Αθήνας ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωσή του, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα καζάνια της ΣΕΛ και κατευθύνονται προς την Ηλεκτρική και τους Μύλους Αγ. Γεωργίου, με σκοπό την ανατίναξή τους. Οταν είναι σε μικρή απόσταση, αναλαμβάνουν ρόλο οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που με τα πυρά τους τους καθηλώνουν. Μετά από τρίωρη μάχη, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, αποτρέποντας τον κίνδυνο να βυθιστεί στο σκοτάδι ολόκληρη η Αττική. Πρόκειται για μια νίκη που έσωσε όχι μόνο το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης, που αφορούσε όλη την πρωτεύουσα.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η καλύτερη τιμή στην Ιστορία μας είναι να ανταποκριθούμε, να κατοχυρώσουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε για να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού.

Οι μπαρουτοκαπνισμένες γενιές του ΚΚΕ μάς έχουν παραδώσει μεγάλη αρετή και παρακαταθήκη.

Είναι όλοι αυτοί οι τίμιοι αγωνιστές της μάχης της Ηλεκτρικής, της καθημερινής πάλης για τα λαϊκά προβλήματα, που ξέρανε τις αγωνίες και τα άγχη κάθε σπιτιού σε κάθε γειτονιά. Ηταν στην πράξη λαϊκοί ηγέτες. Και κάθε πέτρα και αν σήκωνες, θα έβρισκες έναν κομμουνιστή. Ισως, λιγότερο μορφωμένο από σήμερα, αλλά ατσαλωμένο από την κορυφή ως τα νύχια. Ποτισμένο με το μικρόβιο της γνώσης και της πάλης για τα βάσανα του λαού μας.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.

Συνεχίζουμε πάντα κάτω από την ίδια σημαία, με την ίδια πάντα θέληση και αισιοδοξία.

Καμιά δύναμη δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να ανακόψει αυτήν τη μεγαλειώδη πορεία.

Κόντρα σε ανέμους και θύελλες, θα φτάσουμε στο τέρμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ