Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για υποδοχή και διεκπεραίωση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων

Αρχίζει και «αποδίδει» η άθλια Συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ΗΠΑ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο υπουργείο Αμυνας, στα αρμόδια επιτελεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες στον Βόλο (π.χ. Οργανισμός Λιμένος), καθώς στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται νέα φουρνιά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τμήμα των οποίων δεν θα διεκπεραιωθεί μόνο από το λιμάνι, και την Ελλάδα γενικότερα, βορειότερα προς ό,τι ονομάζουν οι Αμερικανοί ως ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, αλλά θα παραμείνει για μήνες στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, σε άμεση εφαρμογή όσων προβλέπονται, άλλωστε, στην πρόσφατα υπογραφείσα στην Αθήνα, από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Συγκεκριμένα, ξεκινά οσονούπω η πέμπτη περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της περιλάλητης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Επιχείρηση στην οποία πλέον η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της, έχοντας άλλωστε λάβει και το χρίσμα από τους Αμερικανούς - ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ως «κράτος ανάσχεσης» της επιρροής Ρώσων και Κινέζων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, ένα πρώτο κομμάτι των αμερικανικών δυνάμεων ξεφορτώνεται ήδη στο λιμάνι του Vlissingen της Ολλανδίας. Από εκεί, περίπου 300 τροχοφόρα, φορτωμένα με υλικό, θα διεκπεραιωθούν μέσω της Γερμανίας στην Πολωνία.

Το άλλο κομμάτι, αυτό που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) των ΗΠΑ, που με έδρα το Fort Stewart της Τζόρτζια ΗΠΑ, θα εισέλθει στην Ευρώπη από το λιμάνι Zeebrugge του Βελγίου, αλλά και το λιμάνι του Βόλου. Σημειωτέον, οι Αμερικανοί έχουν σε μόνιμη βάση τη 12η ΤΑΞΑΣ τους στην Ευρώπη, με έδρα της Διοίκησης στη Γερμανία, και κάθε χρόνο μπάζουν άλλη μια τέτοια ΤΑΞΑΣ, τμήματα της οποίας τα διασπείρουν, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις ή ό,τι άλλο, σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι το φθινόπωρο, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στείλει δύναμη τάγματος της 4ης ΤΑΞΑΣ τους (περίπου 40 ελικόπτερα, κύρια επιθετικά και κάποια μεταγωγικά, και 300 άτομα προσωπικό, χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές, άλλοι) στο Στεφανοβίκειο, όπου φέτος και μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2020 θα στείλουν ανάλογη δύναμη της 3ης ΤΑΞΑΣ.

Ο Βόλος, όπως προηγουμένως και η Αλεξανδρούπολη, θα αξιοποιηθεί τώρα μαζί με το βελγικό λιμάνι του Zeebrugge, και ως κόμβος διεκπεραίωσης των αμερικανικών δυνάμεων προς άλλες τοποθεσίες, αφού, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των Αμερικανών, οι δυνάμεις που θα ξεφορτωθούν στα δυο αυτά λιμάνια θα διεκπεραιωθούν «σε καθορισμένες τοποθεσίες στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Λετονία, στην Πολωνία και τη Ρουμανία».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Εχουν, άλλωστε, λυμένα τα χέρια με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, συμφωνία που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όσο κι αν προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να κάνει το μαύρο άσπρο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος μιλώντας στην «Καθημερινή», είπε μεταξύ άλλων: «Καταρχάς είναι μια συμφωνία που θεσμοθετεί κάτι που έως ένα βαθμό υπήρχε. Η χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο και της Λάρισας δεν είναι κάτι νέο, όπως βεβαίως και η Σούδα. Ομως, η νέα συμφωνία δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ενώ και από τις δύο πλευρές αναλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων. Δεν ακολουθείται το παράδειγμα της Σούδας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν μέσα σε ελληνικό πλαίσιο και με ελληνική διοίκηση. Επίσης, υπάρχει αναλυτική περιγραφή των επιχειρήσεων και καταγραφή του είδους των επιχειρήσεων που θα διεξάγονται».

Βάζοντας, εξάλλου, ξανά το λύκο να φυλά τα πρόβατα, πρόσθεσε ότι «στο επίπεδο που αφορά τις ΗΠΑ αυξάνεται το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα. Σε περιφερειακό επίπεδο η στρατιωτική αμερικανική παρουσία αποτελεί παράγοντα ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Προανήγγειλε τέλος ότι η Συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή. Διαδικασία που ίσως δώσει, επιτέλους, κάποιες απαντήσεις, αφού δυο βδομάδες μετά την υπογραφή της, άγνωστες παραμένουν ακόμα μια σειρά από πλευρές της, π.χ. η χρονική διάρκειά της, που - ανεξάρτητα και απ' τους όποιους ελιγμούς πιθανόν να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» - είναι βέβαιο ότι θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ