Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις Ακιντζί και αυστηρές προειδοποιήσεις από Ερντογάν

Στο μεταξύ, έντονα συζητιέται η τοποθέτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για την οποία είπε ότι «παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης", δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα». Μάλιστα, έκανε παραλληλισμούς και με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι «όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από τη φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας. Οπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα...».

Οι δηλώσεις Ακιντζί φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες αντιθέσεις που μαίνονται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης (είναι ενδεικτική και η αναδιάταξη του αστικού πολιτικού χάρτη της Τουρκίας).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ακιντζί έκρινε σκόπιμο να σημειώσει και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους». Σχολίασε ακόμα ότι «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι". Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Η τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ αντέδρασε έντονα, με τον Πρόεδρο (χώρας και κόμματος) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ανοιχτά ότι (ο Ακιντζί) «έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», αλλά και ότι «την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι ο Ακιντζί «στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ