Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Νεανικό «όχι» στη Συμφωνία του θανάτου

Συναυλία στα Προπύλαια το περασμένο Σάββατο από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας

Ενα δυνατό νεανικό «όχι» στα σχέδια μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου και στη Συμφωνία του θανάτου, και ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αιματηρής εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, που εξελίσσεται με τις πλάτες των ΗΠΑ, απηύθυναν μαθητές και φοιτητές το βράδυ του Σαββάτου, μέσα από την αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια. Κάλεσαν παράλληλα σε πλατιά συλλογική αγωνιστική δράση ενάντια σε όσα υπονομεύουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στη ζωή.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια του συλλαλητηρίου που είχε γίνει μια βδομάδα πριν, με τους μαθητές και φοιτητές να ενώνουν τις φωνές τους με τα συνδικάτα και τους φορείς που έχουν καταδικάσει τα σχέδια εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων ανταποκρίθηκαν πολλοί νέοι, που για περισσότερες από τρεις ώρες, με «όπλο» τη μουσική, έστειλαν από την καρδιά της Αθήνας το μήνυμα ότι «δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους». Στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης οι «Κοινοί Θνητοί», «MC Yinka», «Rebellion Connexion», «Φρανκ»,«Rhyme Riot», «Raibo», «Altera Vita» και μαθητικά μουσικά σχήματα έβαλαν «φωτιά» στη σκηνή που στήθηκε μπροστά στα Προπύλαια, ξεσηκώνοντας το νεανικό κοινό.

Μήνυμα καταδίκης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς


Χαιρετίζοντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η Κωνσταντίνα Παντελάρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα από πλευράς των μαθητών ενόψει και της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών: Με συλλογή εκατοντάδων υπογραφών από μαθητές, ενημέρωση στα σχολεία με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, συμμετοχή στη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 5 Οκτώβρη.

«Τα κάναμε όλα αυτά γιατί θέλαμε να γίνει γνωστή η ουσία της Συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ, ή αλλιώς της Συμφωνίας για τις βάσεις του θανάτου», τόνισε. «Γιατί πρέπει πιο πολλοί μαθητές να μάθουν ότι το ΝΑΤΟ προκαλεί πολέμους, προσφυγιά και εξαθλίωση στους λαούς. Από όπου έχει περάσει έχει αφήσει τα ματωμένα ίχνη του, έχει σφαγιάσει λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ξερίζωσε χιλιάδες ανθρώπους από την πατρίδα τους, δημιουργεί χιλιάδες πρόσφυγες. Πρέπει πιο πολλοί μαθητές να μάθουν ότι η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας σημαίνει ότι η χώρα μας είναι ακόμα περισσότερο συνένοχη σε αυτά τα εγκλήματα», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, δηλώνοντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής: «Δώστε λεφτά για τα σχολεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιώργος Βιτζηλαίος από τον Σύλλογο Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση εκ μέρους των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων που κάλεσαν σε αυτήν και που παράλληλα χαιρέτισαν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 5ης Οκτώβρη και καταδίκασαν την καταστολή.


«Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ήταν, είναι και θα είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. Στέλνουμε μήνυμα απάντησης στην κυβέρνηση της ΝΔ, ότι το σχέδιο να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, η νεολαία και ο λαός να μην καταδικάσουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών, θα πέσει στο κενό», σημείωσε. Αναφέρθηκε στην ουσία της Συμφωνίας, με την οποία μετατρέπεται η χώρα μας «σε θύμα και θύτη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή», και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε κάθε σχολείο και γειτονιά, σε κάθε σχολή και έτος, βγαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και πάλης για να καλυφθούν ολόπλευρα οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, για να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Πρωτοστατούμε ώστε σε κάθε σχολή και σε κάθε έτος οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ανοίξει η συζήτηση για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις σε ξένα κράτη, για να οργανωθεί ο αγώνας με καλύτερους όρους. Να γίνουμε πιο πολλοί αυτοί που τους χαλάμε τη σούπα, που δεν πάμε βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Στην εκδήλωση δέσποζε το πανό με το σύνθημα «Οχι στη Συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ για τις βάσεις του θανάτου - Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους», ενώ στο χώρο συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών ενάντια στη Συμφωνία.

Φοιτητές και μαθητές δήλωσαν από το βήμα της εκδήλωσης ότι συνεχίζουν τον αγώνα για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, καλώντας στα αγωνιστικά ραντεβού του επόμενου διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυναν κάλεσμα να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ενάντια στην παραπέρα ισοτιμία κολεγίων - πανεπιστημίων που προωθείται στο πλαίσιο και του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, και στην πρώτη συλλογικά οργανωμένη μαθητική αγωνιστική κινητοποίηση της χρονιάς, στις 4 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ