Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Την ΕΕ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις επιχείρησε και πάλι να εμφανίσει ως τάχα «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, όπως και της διεθνούς ειρήνης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά και το χτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την κατάσταση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο (βλέπε αναλυτικά σελ. 4-5).

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο ΥΠΕΞ μετά το πέρας των εργασιών του ΣΕΥ είπε: «Η ΕΕ σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά. Με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το Προσφυγικό».

«Αλλά μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», πρόσθεσε. «Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», προσθέτοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό».

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει, οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις, για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε, «φουσκώνοντας» τις αποφάσεις - «χάδι», κλείνοντας τα μάτια στο παζάρι της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, που δίνει «αέρα στα πανιά» της, και καλώντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα... να διαφυλάξουν το διεθνές δίκαιο που έχουν κάνει κουρελόχαρτο για τα συμφέροντά τους.

Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας προηγουμένως στην «Καθημερινή», έλεγε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, πως «έχουμε μια στρατηγική (σ.σ. με την Κύπρο) ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια στρατηγική υλοποίησης, σε μεγάλο βαθμό, προηγουμένων αποφάσεων της ΕΕ που θέτουν το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για έκνομες ενέργειες».

Βάζοντας κι άλλους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, ο Ν. Δένδιας έχρισε και τις ΗΠΑ προστάτη των ελληνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, που μόνο τέτοια δεν έλεγε: «Και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην περιοχή και διακηρύσσουν ότι η ορθή συμπεριφορά εμπεριέχει την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου τασσόμενες υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Πομπέο πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κατονόμασε ποιος είναι ο "ζαβολιάρης", ποιος, με τον τρόπο που λειτουργεί, παραβαίνει τους κανόνες».

Ολα αυτά για τις δηλώσεις με τις οποίες ο Πομπέο παρέπεμπε ευθέως στα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με την ντόπια αστική τάξη πάντως, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, να κάθεται στο τραπέζι των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων με... την αυτοπεποίθηση του γεωπολιτικού «μεντεσέ»: «Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης, ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο. Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο συνομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βγει από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται, μετέχει στο πιο εξελιγμένο σύστημα κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας, με πάρα πολλούς συνομιλητές, και επανέρχεται στα Βαλκάνια με δυνατότητες επιρροής».

Σημειωτέον, σήμερα, ο Δένδιας και ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στην προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, καθώς και την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Ειδικότερα θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, το Brexit, το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

  • Την ίδια ώρα, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει ανενόχλητη στην πράξη τις προκλήσεις της και στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χτες 8 τουρκικά «F-16», τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησαν δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ