Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εκείνοι που κάνουν βρώμικους λογαριασμούς στη Μεσόγειο, εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με τετελεσμένα κρυβόμενοι πίσω από εξωτερικούς πρωταγωνιστές της περιοχής, ας εγκαταλείψουν από τώρα αυτές τις τρέλες». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, που μιλώντας στη διάρκεια «ιφτάρ» (δείπνο μετά την ολοήμερη νηστεία των μουσουλμάνων) υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δεν θα καθίσει στις κερκίδες να παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια» τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όλη την περιοχή. Μάλιστα, ως παράδειγμα της αποφασιστικότητας του τουρκικού κεφαλαίου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του έφερε την εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, αναφέροντας - καθόλου τυχαία για τη χρονική περίοδο κατά την οποία προχωρούν μια σειρά από διεργασίες για «λύση του Κυπριακού» - ότι και «χτες» η Τουρκία «δεν έμεινε θεατής στη συντριβή των Τουρκοκυπρίων».

Κατά τ' άλλα, ο Ντονμέζ επανέλαβε ότι σύντομα (ισχυρίστηκε στα μέσα Ιούνη) η Αγκυρα θα στείλει στη Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που τον Ιούλη θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει νέα γεώτρηση.

Ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στην παρουσία του γεωτρύπανου «Φατίχ» στα ανοιχτά της Κύπρου, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι συνεχίζει γεώτρηση στο (στόχο) «Finike 1». Μάλιστα, σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», το «Φατίχ» διεξάγει γεωτρήσεις σε βάθος 2.338 μέτρων και συνολικά αυτές θα διαρκέσουν 100 μέρες.

«Δική μας έγνοια είναι να εκμεταλλευτούμε για τη γαλήνη και ευημερία του λαού μας τις υπόγειες πηγές μας στην περιοχή για την οποία έχουμε αδειοδοτηθεί», ισχυρίστηκε ο Ντονμέζ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα παζάρι και σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε: «Ως Τουρκία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και τη Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας».

Συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγινε ακόμα μία πολύωρη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου μεταξύ άλλων «αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις» ειδικά στην Κύπρο και γύρω από αυτή και τονίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν «οι προκλητικές ενέργειες και οι ανεύθυνες δηλώσεις για την περιοχή». Υπογραμμίστηκε και εκεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Μεταξύ άλλων, η συνεδρίαση ασχολήθηκε και με τη νέα στρατιωτική επιχείρηση με τον κωδικό «Pence», που οι Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν στο βόρειο Ιράκ, διαμηνύοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπως βαφτίζονται στρατιωτικές και άλλες κινήσεις με τις οποίες το τουρκικό κεφάλαιο επιδιώκει να «αντιμετωπίσει» εχθρούς αλλά και στέλνει μηνύματα σε «εταίρους» του.

Στο μεταξύ, στον αστικό Τύπο πυκνώνουν οι αναλύσεις για τη σημασία που έχει η περιοχή μας για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ισχυρών κέντρων και τα οφέλη που η τουρκική αστική τάξη μπορεί να αντλήσει αν εντείνει το παζάρι. Δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» με τίτλο «Γραμμή Ισκεντερούν - Κύπρου - Σουέζ» τονίζει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για: Το σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας, που συνδέει τον ασιατικό γίγαντα με την Ευρώπη και την Αφρική. Τις ΗΠΑ, επειδή η Ρωσία βρίσκεται στην περιοχή λόγω του πολέμου στη Συρία. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο και το Ισραήλ και τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει άμεσα την ΑΟΖ της, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να κατασκευάσει μεγάλη ναυτική βάση στην Κύπρο, να κατασκευάσει ναυπηγεία στην περιοχή Ισκεντερούν (απέναντι από την Κύπρο). Ακόμα, ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη Συρία, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη ο νέος (κεντροδεξιός) «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, και ο «υπουργός Οικονομικών», Ολγκούν Αμτσαόγλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατοχικής «κυβέρνησης», οι «υπουργοί» θα συναντήσουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το Κυπριακό, οικονομικά θέματα και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά.

Και τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας

Ενα νέο σχήμα προώθησης των συμφερόντων των αστικών τάξεων δημιουργείται όπως αυτά που έχουν προηγηθεί, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου κ.ά., τα οποία εμφανίζονται ως δήθεν υπέρ των λαών. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταβαίνει αύριο στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει, από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αρμενίας, Ζοχράμπ Μνατσακανγιάν, στις εργασίες της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας, η οποία συγκαλείται για πρώτη φορά.

Οι τρεις αξιωματούχοι και οι αντιπροσωπείες θα συζητήσουν, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην Ενέργεια, τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την κατάσταση στον Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις της Αρμενίας με την ΕΕ, καθώς και θέματα Διασποράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ