Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση τουρκικών προκλήσεων και προετοιμασία παζαριού

Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κοντά στην περιοχή της Καρπασίας
Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κοντά στην περιοχή της Καρπασίας
Με νέες προκλήσεις και απειλές συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση ενώ ετοιμάζεται ο νέος γύρος του παζαριού για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επανέλαβε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δηλαδή και στην κυπριακή ΑΟΖ, ουσιαστικά δημιουργώντας τετελεσμένα τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος: «Τα πλοία μας "Μπαρμπαρός", "Ορούτς Ρέις", "Φατίχ" και "Γιαβούζ", τα οποία εντάξαμε στο νηολόγιό μας προβλέποντας τι θα ακολουθούσε, είναι το πιο απτό παράδειγμα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας και η πιο ξεκάθαρη απόδειξη για την αποφασιστική στάση της Τουρκίας».

Και πρόσθεσε στο ίδιο μοτίβο, απαντώντας μάλλον σε κριτικές στο εσωτερικό της χώρας: «Ασφαλώς δεν λείπουν εκείνοι που προσπαθούν να αγνοήσουν αυτούς τους εθνικούς μεγιστάνες μας. Και δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που τρίβουν τα χέρια τους για την "αποτυχία" όσο το "Φατίχ" και το "Γιαβούζ" εργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και πλησιάζουν στο τέλος. Ενώ όλη η Τουρκία έχει συμμαχήσει σε αυτό το θέμα, είναι αποτέλεσμα κακής πρόθεσης να γίνεται ακόμη προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του θέματος και να παραβλέπονται αυτά που γίνονται».

Κατέληξε λέγοντας: «Η ιστορική μας αποστολή και η βάση της ενεργειακής μας στρατηγικής στηρίζεται στο έθνος και τις δυνατότητές του. Ολοι να γνωρίζουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι κοινό θέμα όλης της Τουρκίας. Ως έθνος ήμασταν χτες εδώ, είμαστε και σήμερα, θα είμαστε και αύριο».

Αυτά λέγονται ενώ αναμένεται προς το τέλος της βδομάδας στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, προετοιμάζοντας συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί - Γκουτέρες τον Σεπτέμβρη στην έδρα του ΟΗΕ. Οπως όλα δείχνουν, γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης, με το ζήτημα της Ενέργειας να είναι φανερό ότι είναι βασικό στοιχείο του παζαριού ενώ το πλαίσιο είναι προκαθορισμένο με βάση το διχοτομικό σχέδιο της λεγόμενης κοινής ανακοίνωσης Αναστασιάδη - Ερογλου το Φλεβάρη του 2014, που προέβλεπε «δύο συνιστώντα κράτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ